Burse - Fonduri mutuale

BVB are cele mai mari creşteri din regiune, peste Polonia şi Ungaria

BVB are cele mai mari creşteri din regiune, peste...

Autor: Roxana Pricop

04.08.2014, 00:05 535
Bursa de la Bucureşti a încheiat primele şapte luni din an cu un avans de 6,55%, printre cele mai mari creşteri din regiune, în condiţiile în care bursele lumii au fost ţinute în corzi de tensiunile dintre Ucraina şi Rusia, dar şi de temerile privind un posibil default al sistemului bancar din Portugalia.
 
Performerii din regiune ai primelor şapte luni din an au fost bursa din Ucraina cu o creştere de aproape 61%, urmată de bursa din Turcia cu un plus de 23,47% şi de cea din Bulgaria cu un avans de 14%. Evoluţia bursei din Kiev este cel puţin surprinzătoare în condiţiile în care tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au dat frisoane reci investitorilor. Şi evoluţia bursei de la Sofia contrazice temerile investitorilor cu privire la vulnerabilitatea sistemului bancar şi la instabilitatea politică din Bulgaria.
 
Avansul de 6,55% al bursei de la Bucureşti are loc în contextul în care România a raportat rezultate macroeconomice bune pe primul trimestru şi este de aşteptat ca evoluţia bună a economiei să continue şi în al doilea trimestru, nu au mai fost evenimente majore în plan politic care să destabilizeze piaţa financiară, mai mult, agenţia americană de rating Standard&Poor’s a upgradat ţara în categoria recomandată investiţiilor la începutul acestui an.
 
Bursa de la Bucureşti a evoluat mai bine în luna iulie decât restul burselor din Europa Centrală şi de Est. Mai exact, în iulie indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, s-a depreciat cu 1,35%, mult sub scăderile raportate de bursa din Polonia care s-a corectat cu minus 3,65% şi de bursa din Ungaria care a scăzut cu 7,6%. Din indicele BET, cele mai mari creşteri în iulie au fost raportate de acţiunile Nuclearelectrica (SNN) cu un plus de 4,34%, urmate de acţiunile Transgaz (TGN) cu un câştig de 1,46% şi de acţiunile Băncii Transilvania cu un plus 0,45%. Din rândul celor zece companii care compun indicele BET, acţiunile BRD au raportat cea mai mare scădere în iulie, de minus 4,5%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO