Burse - Fonduri mutuale

BVB închide ringul cu 15 minute mai târziu. Investitorii au un sfert de oră să vadă ce fac americanii

BVB închide ringul cu 15 minute mai târziu. Investitorii au un sfert de oră să vadă ce fac americanii

Valentin Ionescu, directorul general al BVB

Autor: Roxana Pricop

22.05.2011, 23:54 1485

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a decis prelungireaorarului de tranzacţionare cu 15 minute, de la 16:30 la 16:45,pentru a permite investitorilor să reacţioneze la evoluţia burselordin Statelor Unite ale Americii, care se deschid la 16:30 oraRomâniei.

BVB mizează pe un plus de 2% la volumul zilnic tranzacţionatprin această măsură.

În prezent, şedinţa de tranzacţionare se deschide la ora 10:00şi se închide la 16:30, oră la care, peste Ocean, la o diferenţă defus orar de şapte ore, se deschid cele mai mari burse din lume NewYork Stock Exchange - NYSE şi NASDAQ. Prelungirea programului detranzacţionare cu 15 minute, până la 16:45, va face ca Bursa de laBucureşti şi cele nord-americane să aibă 15 minute detranzacţionare comune. Cum Bursa de la Bucureşti este strânsconectată la evoluţia burselor din Vest şi de peste Ocean,investitorii locali vor avea un sfert de oră în plus să reacţionezela deschiderea bursei americane sau la rezultatele financiareanunţate de companiile americane.

Introducerea noului orar de tranzacţionare va avea loc cel maiprobabil în luna iunie, urmând a fi anunţat cu 15 zile înainte.

Valentin Io­nescu, directorul general al BVB, se aşteaptă caaceste 15 minute să fie cele mai interesante minute aleşedinţei.

"Prin prelungirea orarului de tranzacţionare vrem să creş­temlichiditatea bursei, pentru că investitorii reacţionează de obiceila informaţiile şi evoluţia burselor din SUA. Din estimărilenoastre ne aşteptăm la o creştere de circa 2% a volumului mediuzilnic tranzacţionat. Mă aştept ca aceste 15 minute să fie cele maiinteresante din şedinţa de tranzacţionare. Pe Bursa de la Viena,cotaţiile acţiunilor înregistrau mişcări vizibile după deschidereaburselor americane", a spus oficialul BVB.

De la începului anului, volumul mediu tranzacţionat zilnic laBVB a fost de 43 mil. lei (peste 10 mil. euro). Tot pentru a creştelichiditatea, conducerea BVB a solicitat arbitrului pieţei decapital extinderea conturilor globale pentru toţi emitenţii de pepiaţa reglementată, nu doar Erste Bank şi Fondul Pro­prie­tatea cumeste în prezent. După spusele directorului BVB, peste 60 de brokeriau făcut auditul sistemului informatic până vineri, 20 mai, când aexpirat termenul limită şi ar fi pregătiţi pentru extindereaconturilor globale.

Bursa a demarat şi un amplu program de reduceri de comisioanepentru a stimula tranzacţiile pe piaţa derivatelor şi activitateade market makeri (furnizori de lichiditate) pe piaţa derivatelor.De exemplu, din iunie, pentru o perioadă de şase luni,participanţilor care încheie tranzacţii pe piaţa derivateloradministrată de BVB li se va acorda un discount de 0,5 lei pentrufiecare contract futures tranzacţionat în decursul unei luni. Bursade la Bucureşti vrea de asemenea să încurajeze băncile străine şilocale de investiţii să listeze fonduri deschise de investiţii(ETF-uri) la Bursa de la Bucureşti.

"După ce vom avea ETF-urile reglementate în România, vrem săacordăm exclusivitate unui administrator român de fonduri timp dedoi ani pentru listarea unui ETF construit pe indicele BET", aconchis Valentin Ionescu.

Bursa din Sibiu (Sibex) şi-a prelungit anul trecut programul detranzacţionare până la ora 19:00 pentru a se suprapune mai multpeste orarul de tranzacţionare din SUA, având în vedere că la Sibexse tranzacţionează şi derivate pe indicele american Dow JonesIndustrial Average (DJIA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO