Burse - Fonduri mutuale

BVB nu publică salariul lui Sobolewski în raportul anual, deşi propriul cod de guvernanţă o obligă să facă acest lucru

Ludwik Sobolewski

Ludwik Sobolewski

Autor: Liviu Popescu

15.02.2017, 00:08 359

♦ La aproape doi ani de cand s-a adoptat codul de guvernanţă corporativă, în raportul anual al BVB nu apare remuneraţia lui Ludwik Sobolewski ♦ Bursele din Polonia, Bulgaria, Slovenia, Bosnia publică anual în rapoartele financiare remuneraţiile executivilor ♦ Cand era şef al bursei poloneze, în 2011, Sobolewski îşi publica salariul şi avea o remuneraţie de 36.000 de euro lunar.

Codul de guvernanţă corpo­rativă al Bursei de Valori Bucureşti, un document de 12 pagini prin care BVB a insti­tuit un set de bune practici pentru in­vestitorii de pe piaţa de capital, prevede ca remuneraţiile adminis­tra­torilor şi directorilor executivi ai com­paniilor listate să fie publicate în ra­portul anual. În mod paradoxal, la aproape doi ani de la adoptarea acestui cod, BVB, operatorul pieţei de capital, listat la randul său, nu este trans­parentă în politica de remunerare.

Ludwik Sobolewski este de patru ani în funcţia de şef al BVB, dar în niciun an din mandatul său nu a fost pu­blicată valoarea remuneraţiei pri­mite în această calitate în raportul anual al BVB.

"Aceasta (politica de remunerare -n.red.) trebuie să descrie modul de conducere a procesului şi de luare a deciziilor privind remunerarea, să deta­lieze componentele remuneraţiei conducerii executive (precum salarii, prime anuale, stimulente pe termen lung legate de valoarea acţiunilor, beneficii în natură, pensii şi altele) şi să descrie scopul, principiile şi pre­zumţiile ce stau la baza fiecărei componente", se arată în Codul de Guvernanţă Corporativă al BVB datat 11 septembrie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO