Burse - Fonduri mutuale

BVB s-a listat la Bursa si isi propune ca in urmatorii zece ani sa repete exemplul Poloniei

Florin Georgescu (centru-dreapta), prim-viceguvernatorul Bancii Nationale (BNR), a dat ieri startul tranzactiilor cu actiuni BVB la Bursa, fiind asistat de Gabriela Anghelache (centru-stanga), presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Nici BNR si nici CNVM nu au dat insa impresia in ultimii ani ca sunt interesate cu adevarat de dezvoltarea Bursei

Florin Georgescu (centru-dreapta), prim-viceguvernatorul Bancii Nationale (BNR), a dat ieri startul tranzactiilor cu actiuni BVB la Bursa, fiind asistat de Gabriela Anghelache (centru-stanga), presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Nici BNR si nici CNVM nu au dat insa impresia in ultimii ani ca sunt interesate cu adevarat de dezvoltarea Bursei

08.06.2010, 23:48 249

Alaturi de valoarea istorica, ziua de 8 iunie, prima zi detranzactionare a actiunilor Bursei de Valori Bucuresti, marcheaza orestartare a strategiei Bursei pe termen lung si a modului in careaceasta se raporteaza la pietele de capital locala si dinregiune.

"Cred ca Bursa locala are potentialul de a deveni a doua Poloniein urmatorii 15 ani. Volumele de tranzactionare si numarul deemitenti de pe Bursa de la Varsovia pot fi atinse si de Bursalocala, daca exemplul pe care l-am dat noi astazi este urmat si de alte companii private, sidaca statul va folosi bursa drept sursa de finantare adeficitului", a spus Stere Farmache, presedintele Bursei de ValoriBucuresti (BVB) in deschiderea primei sedinte de tranzactionare aactiunilor BVB.

Pentru a ajunge la o capitalizare similara cu cea actuala abursei poloneze de 170 mld. euro - de aproape zece ori mai mare,bursa locala are nevoie de sprijin politic si de la Guvern, care salisteze companiile la care detine participatii. Cu toate acestea,la prima sedinta de tranzactionare nu a fost prezent niciunpolitician sau oficial al Guvernului.

"Bursa da un exemplu deosebit de important societatilorcomerciale acum, in vremuri de criza, cand finantarea economieiprin piata de capital trebuie inteleasa mult mai bine. Consider calistarea Bursei va aduce beneficii intregii piete de capital", aspus Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale aValorilor Mobiliare (CNVM).

"Listarea Bursei este un semnal de incredere catre investitori.Arata ca pietele financiare functioneaza chiar si in momente maiputin favorabile pentru economie. Bursa este un emitent simbol, iaractiunile sale reprezinta o miza pe potentialul de crestere alpietei locale de capital", a afirmat Razvan Pasol, presedintelesocietatii de brokeraj Intercapital Invest, care a intermediatlistarea BVB.

Pentru investitorii pe piata locala de capital, precum fondurilemutuale, impactul listarii BVB va putea fi amplificat prinincheierea unui parteneriat strategic cu o Bursa din regiune inurmatorii ani, fara de care cresterea numarului de investitori si avolumelor va fi foarte dificila.

"Cooptarea in actionariat a unei burse din regiune esteesentiala pentru ca bursa de la Bucuresti sa devina un jucatorregional. Desi exista tatonari in aceasta directie demaimulti ani, ar fi bine ca acest parteneriat sa fie incheiat inurmatorii doi ani, interval in care limita de 5% din drepturi devot sa fie eliminata", a spus Dragos Neacsu, presedintele ErsteAsset Mnagement, cel mai mare administrator de fonduri mutuale.

Presedintele Bursei precizeaza ca ridicarea pragului de 5% poatefi ceruta organelor legislative in momentul in care "vom vedeaintentia structurarii unui actionariat strategic".

Pana la modificarea legislatiei, Radu Hanga, directorul generalal BT Asset Management - administratorul celui mai mare fond deactiuni local, se asteapta ca "in primul an de tranzactionare saaiba loc o consolidare a actionariatului BVB la nivel local, oreasezare a societatilor de brokeraj, a bancilor si a altorinvestitori care vor dori sa aiba un cuvant de spus in dezvoltareaviitoare a Bursei".

Listarea Bursei readuce in discutie un proiect mai vechi:fuziunea cu Bursa din Sibiu, listata si ea pe propria platforma dela inceputul acestui an.

"Cred ca fuziunea celor doua burse ar putea avea loc inurmatorii cinci ani, pana atunci trebuie sa ne consolidam pietele",a afirmat Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu, prezent siel la listarea BVB.

Bursa din Sibiu s-a listat de asemenea pe propria piata deactiuni la inceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO