Burse - Fonduri mutuale

Ca să speculezi trebuie să urmăreşti toată ziua bursa, ca să investeşti trebuie să mergi la AGA şi să studiezi companiile

Autor: Adrian Cojocar

17.03.2011, 23:48 644

Alexandru, 33 de ani, este unul dintre investitorii care aureuşit să îmbine cu succes munca de la birou cu investiţiileprofitabile de la Bursă, iar în prezent a ajuns să învârtă sumeimpresionante pentru un om de rând.

"Serviciul îmi oferă o semilibertate de care am nevoie. Pentru aspecula la bursă este într-adevăr nevoie să urmă­reşti toată ziuaevoluţiile. Pentru investiţii trebuie să-ţi faci timp să mergi laadunările generale, să cunoşti firma, con­tractele de la vânzăripână la achi­ziţii. Mă duc şi de 4-5 ori pe an la AGA dacăinvestiţia este destul de semnificativă", spune investitorul.

Alexandru are o politică de inves­tiţii prin care păstrează înportofoliu atât companii foarte lichide de pe Bursă, cât şipartipaţii în companii mai puţin cunoscute şi lichide de pe piaţaRASDAQ, dar care consideră că au potenţial de creştere şi pe carele vinde după 6 luni până la maximum doi ani.

"La un moment dat aveam o expunere foarte mare în acţiuni de peRASDAQ. Companiile de pe această piaţă unde deţin pachete maiimportante le urmăresc foarte atent, mă duc la adunarea generală,mă interesez în oraş despre compania respectivă, mă uit laprodusele firmei în piaţă, cum este văzută firma. O dată, deexemplu, am aflat de la angajaţii firmei respective că toată lumeasubtilizează din companie şi am renunţat la participaţie",povesteşte Alexandru.

Când analizează companii de pe bursă se uită şi la indicatoriprecum ROE (rata de rentabilitate a capitalurilor proprii), PER(preţ raportat la profit pe acţiune) sau EBITDA (profituloperaţional înainte de deducerea deprecierii şi amortizării).

Încă din studenţie a fost atras de Bursă şi a intrat în 1998 pepiaţă cu o sumă de 8 mil. lei vechi la Rafinăria Dărmăneşti,acţiuni pe care le-a vândut câteva luni mai târziu. Printre primelelui achiziţii s-au numărat şi titluri la Rompetrol Well Servicies(PTR), divizia de servicii petroliere a grupului Rompetrol.

În prezent jumătate din bani îi are plasaţi în companii de pepiaţa RASDAQ, iar 20% în acţiuni lichide precum SIF Moldova, BancaTransilvania şi Fondul Proprietatea. Investitorul spune că 30% dinbani îi ţine momentan cash şi caută un moment oportun de intrare peBursă.

Printre sectoarele pe care le consideră interesante anul acestase numără cele de materiale reciclabile, cereale şi câteva firmecare merg bine la export.

"Am o firmă care se ocupă cu reciclare pentru că pe planinternaţional această piaţă s-a triplat după ce a crescut foartemult preţul la cupru şi fier vechi, de peste două ori în ultimulan. Am început să urmăresc piaţa cerealelor pentru că vreau săintru pe aşa ceva la noi pe RASDAQ. Preţul la grâu şi porumb acrescut pe plan internaţional şi la noi influenţează foarte multacest lucru", consideră investitorul.

Nu toate investiţiile de pe Bursă i-au adus câştiguri, unadintre acţiunile pe care a pierdut fiind firma de construcţii AlphaTimişoara, pe care spune că a cumpărat-o într-un moment "nu foarteoportun" şi ale cărei proiecte nu s-au concretizat din cauzacrizei.

"La momentul căderii Lehman Brothers era o senzaţie de sfârşitullumii. Am trecut prin acel moment relativ calm pentru că vândusem oparte însă eram supărat că nu vândusem tot. O acţiune dinportofoliul meu care avea un preţ de 10 lei ajunsese la 5 lei cândam vândut eu şi acum are un preţ în piaţă de 0,5 lei. Îmi asum şicâştigul şi pierderea. Marchez când ajung la preţul ţintă sau îmiasum o pierdere pe care mi-o fixez dinainte. Dacă ştiu că o acţiunevalorează 30 de lei de exemplu şi ajunge la 25 de lei pe Bursă,vând. Nu o să vinzi în maxime niciodată, acestea sunt poveşti",spune Alexandru.

El mai spune că l-au luat prin surprindere creşterile Bursei dinanul 2007 şi că nu-şi imagina că valoarea de piaţă a unora dintrecompaniile listate va ajunge să reprezinte de câteva ori afacerileacesteia precum Condmag, Dafora, Albalact şi Armax Gaz.

"Pentru investiţiile în acţiuni lichide depinde de context, nuam un orizont anume. De exemplu vine perioada de dividende, poatemai vând, sau dacă se majorează pragul la SIF-uri şi cresc. Am opărere personală că înainte de alegerile de anul viitor se vamajora pragul la SIF-uri. SIF Moldova mi se pare cea mai agresivăîn sensul că a făcut investiţii în Fondul Proprietatea când nucumpăra nicio altă SIF şi şi-a dublat banii. SIF1 şi SIF3 mi se parcele mai conservatoare. În ultima vreme SIF Muntenia mi se paredestul de deschisă plus că este favorizată faţă de celelalteSIF-uri pentru că are active în Bucureşti", considerăinvestitorul.

Alexandru spune că ar fi bine dacă s-ar mediatiza mai multlistările şi dacă oamenii de afaceri ar aduce pe bursă companii desoftware chiar şi de talie mai mică, sau companii de pe piaţamedicală, precum spitalele private din Bucureşti care au afaceri dezeci de milioane de euro sau branduri româneşti cu renume, caMobexpert.

"Mă contrazic des cu brokerul meu. Brokerul este persoana cucare dezbat deciziile şi mă ajută să-mi descopăr greşelile sauerorile de judecată. Se întâmplă de multe ori ca din discuţiile cubrokerul să apară idei noi de investiţii", a conchis Alexadru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO