Burse - Fonduri mutuale

Căderea bursei a durat câteva luni, dar revenirea nu e gata nici după patru ani

Căderea bursei a durat câteva luni, dar revenirea nu e gata nici după patru ani

Autor: Andrei Chirileasa

13.09.2012, 00:08 1398

Indicele BET, care urmăreşte evo­luţiile celor mai importante zece companii listate pe bursa de la Bucureşti, este în prezent la mai puţin de 2% sub nivelul înre­gistrat pe 12 septembrie 2008, ul­tima zi bursieră anterioară prăbuşirii băncii de investiţii americane Lehman Brothers. Ziua de vineri, 12 septembrie 2008, este ultima zi în care investitorii din lumea întreagă au mai sperat că există soluţii la criza financiară şi că totul se va rezolva cu bine. A urmat un weekend de foc, în care autorităţile americane şi şefii marilor bănci de pe Wall Street au încercat să gă­sească soluţii pentru sal­varea uneia dintre cele mai puternice patru bănci de in­vestiţii din lume până la acea vreme. Negocierile au fost dure şi s-au întins până târziu în noapte, dar nu au adus soluţia sperată de toată lumea. Astfel că luni, 15 septembrie 2008, Lehman Brothers a depus actele pentru intrarea în faliment, iar bursele din întreaga lume s-au cutremurat. Falimentul Lehman Brothers a însem­nat prăbu­şi­rea sistemului financiar mondial, aşa cum fusese el până atunci. Toate mă­surile luate de state, de băncile centrale care au pompat sute de miliarde de dolari şi de euro pe pieţe, nu au reuşit să opreas­că intrarea în rece­siune a eco­no­miei globale şi ştergerea de pe bursele internaţionale a peste 40% din valoarea companiilor în doar câteva luni.

Căderea s-a oprit în februarie 2009, când majoritatea bur­selor au atins minime multianuale, dar revenirea a fost mult mai dificilă. Bursele din SUA, care au fost punctul de plecare al crizei, au reuşit să-şi revină pe plus, la patru ani de la Lehman Brothers, ajutate de tri­lioanele de dolari pom­pate în economie de banca centrală (Fed), bani creaţi artificial. Bursele marilor ţări emer­gente, China, Rusia, Bra­zilia şi India, au revenit datorită rezultatelor economice, în timp ce Turcia a fost un adevărat miracol al creşterii economice, ceea ce s-a transpus şi în evoluţia bursei.

În schimb, Europa s-a con­fruntat cu mari proble­me. Criza finan­ciară din SUA a tra­versat Oce­a­nul luând forma crizei da­toriilor statelor suve­rane din zona euro. Mai întâi Grecia, apoi Irlanda, Portu­galia, iar acum Italia şi Spania, au fost înge­nun­cheate de criză. Problemele acestor state şi lipsa unor soluţii cre­dibile care să rezolve pro­blemele zonei euro au tras în jos pieţele de capital euro­pene, iar bur­sele din Spa­nia, Ita­lia sau Grecia au ajuns la minimele ulti­milor 10 ani. Banca Centrală Euro­peană a aruncat şi ea sute de miliarde de euro pe pieţe, încercând să calmeze situa­ţia, după mo­delul american, contribuind la revenirea pieţelor mari precum Ger­mania şi Marea Britanie. Franţa este însă pe minus, fiind mai puternic lovită.

În ceea ce priveşte bursa de la Bucureşti, evoluţiile au fost dictate de ce s-a întâmplat pe pieţele externe. Doar câteva companii au reuşit să revină pe plus faţă de nive­lu­rile din urmă cu pa­tru ani, aju­ta­te de rezul­ta­tele financiare foarte bune sau de preluări. Este cazul Petrom, care a avut pro­fituri record în ultimii ani, şi al Azo­mureş, care a fost preluată şi între timp şi delistată. În schimb, majoritatea ce­lorlalte acţiuni au încă scăderi puternice. Ac­ţiu­nile băncilor sunt la 40% sub nivelul din 12 septembrie 2008, în condiţiile în care nicăieri băncile nu au mai ajuns la nive­lurile anterioare căderii Leh­man Bro­thers. Companiile din sectorul construc­ţiilor şi cele imobiliare sunt la coada clasamentului, cu scăderi cuprinse între 50% şi 90% în ultimii patru ani. Astfel, chiar dacă indi­cele BET este aproape de nivelul din 12 septembrie 2008, piaţa este de­parte de a-şi fi revenit com­plet. Indicele BET-C, care urmăreşte toate ac­ţiunile de pe bursă, mai puţin SIF-urile, are încă o scădere de 28%. Chiar dacă în ultimii patru ani au mai fost suişuri care au dus unii indici ai bursei locale peste nivelurile din septembrie 2008, acestea au fost imediat urmate de corecţii care au tăiat avântul pieţei şi al investitorilor.

Probabil că vor mai trece ani până când pieţele vor lăsa în urmă amintirea Lehman Brothers şi îşi vor regăsi calea spre creştere. După ce au fost ţinute în ultimii patru ani mai mult cu perfuzii de cash de la băncile centrale, economiile şi bursele din SUA şi Europa trebuie să înveţe din nou să stea pe propriile picioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO