Burse - Fonduri mutuale

Călin Goia de la Voltaj către investitori: Nu vă lăsaţi portofoliul exclusiv pe mâinile brokerului

Călin Goia de la Voltaj către investitori: Nu vă lăsaţi portofoliul exclusiv pe mâinile brokerului
01.07.2010, 23:49 329

Liderul trupei Voltaj şi-a început cariera de investitor în anul2005 cu o sumă de 10.000 de euro, plasând în acţiuni "simple",precum SIF-urile sau acţiunile băncilor. Odată cu primelecâştiguri, suma investită pe Bursă a crescut, în intervalul cuprinsîntre 2005 şi 2008 artistul reuşind să înregistreze cel mai marerandament de 50%, pentru ca mai apoi să vină criza şineînţelegerile cu brokerul.

"Investesc pe Bursă din 2005, când am început cu 10.000 de euroinvestiţi în chestii simple. Fiind absolvent de Finanţe am învăţatcă banii trebuie investiţi, aşa am luat decizia de a deveniinvestitor. Trebuie să recunosc că cel mai mare randament pe carel-am obţinut a fost de 50% din 2005 până în 2008, mult pestecâştigul adus de un depozit la bancă. Însă când am văzut că totulmerge bine, mi-am luat ochii de la Bursă şi i-am dat mână liberăbrokerului. Aşa am ajuns să am în portofoliu acţiuni ale unorcompanii care se delistează şi pe care nu mai pot să le vând decâtcu o pierdere de 70%", a spus Călin Goia.

Artistul a angajat un broker de la societatea Broker Cluj,relaţie pe care el o descrie drept "o experienţă nefericită",pentru că în 2008 societatea l-a dat în judecată în încercarea de arecupera un împrumut în valoare de 500.000 lei şi dobânda aferentăpentru tranzacţii în marjă.

"Cei de la Broker Cluj au pierdut procesul, toate tranzacţiilepe care le-au făcut fiind în responsabilitatea lor. După experienţanefericită pe care am avut-o cu brokerul, sfatul meu pentru uninvestitor începător este ca atunci când investeşte să deţinăcontrolul asupra tranzacţiilor. Dacă nu are timp şi nici nu seinformează cu privire la evoluţia pieţelor, mai bine se duce cubanii la bancă. Un alt aspect este strategia: eu am mers cu ostrategie pe termen mai lung şi nu am prea avut de câştigat", aexplicat artistul.

Între timp, Broker Cluj s-a restructurat şi şi-a schimbatîntreaga conducere, după scandalul de la începutul lui 2009determinat de frauda realizată de şefa agenţiei din Deva aintermediarului.

"Mă gândesc dacă să ies sau să maicontinui"

Uşor dezamăgit de modul în care s-a derulat primul contact cu unbroker, Călin Goia mărturiseşte că nu şi-a pierdut încrederea înpiaţa de capital, ci că aşteaptă doar momentul în care să ia odecizie ce anume va face cu portofoliul de peste 10.000 euro pecare îl are acum pe Bursă.

"Deţin în prezent acţiuni la unele dintre SIF-uri, la BancaTransilvania, Transgaz şi Broker Cluj, sunt, de asemenea, captiv înanumite acţiuni pe care nu le pot vinde. Acum sunt în stand by. Măgândesc dacă să ies sau să mai continui. Nu prea mai am energianecesară să mă ocup de Bursă, având în vedere că am doi copii şi căprima mea investiţie rămâne muzica", a afirmat el.

Deşi nu mai este la fel de activ pe Bursă, artistul este lacurent cu ceea se întâmplă şi recomandă prudenţă investitorilor peBursă.

"Nu cred că acum este un moment în care să intri la cumpărare peBursă. Eu aş fi precaut pentru că piaţa se poate duce şi mai jos.Ce se va întâmpla cu Bursa în perioada următoate depinde foartemult de tranşa de la FMI şi de cum se va redresa economia", aconchis solistul.

Investitori-vedetă

Călin Goia nu este singura persoană publică cu carieră deinvestitor. Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, investeşte pebursa americană, singurul plasament local fiind un pachet deacţiuni la Bursa de Valori Bucureşti. Spre deosebire de solistultrupei Voltaj Tudor Chirilă este adeptul unei relaţii mult maistrânse cu brokerul, afirmând în trecut că "investitorul nu trebuiesă facă totul singur, de capul lui, ci să vorbească cu un broker".Brokerul cu care se sfătuieşte Chirilă este Cristian Sima, şefulfirmei de brokeraj WBS România, care îi furnizează analizeletehnice.

Tudor Chirilă a ajuns în prim-plan ca investitor în urmă cu unan, când a cumpărat un pachet de acţiuni ale Bursei de ValoriBucureşti (BVB), pe care l-a vândut după câteva luni cu un profitsemnificativ.

Creatoarea de modă Irina Schrotter, care deţine la rândul eiacţiuni BVB, şi fosta atletă Gabi Szabo se numără, de asemenea,printre investitorii-vedetă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO