Burse - Fonduri mutuale

Cand n-ai ce sa listezi, listezi insasi Bursa. Farmache: Vrem sa dam un exemplu. Cum comentati?

Stere Farmache, presedintele BVB: Listarea va schimba fundamental modul in care Bursa se raporteaza la piata si la investitori si va antrena intreaga piata de capital dand un exemplu companiilor care sunt in cautare de finantare.

Stere Farmache, presedintele BVB: Listarea va schimba fundamental modul in care Bursa se raporteaza la piata si la investitori si va antrena intreaga piata de capital dand un exemplu companiilor care sunt in cautare de finantare.

07.06.2010, 23:49 33

Listarea actiunilor Bursei de Valori Bucuresti este prezentataca fiind cel mai important eveniment de pe piata locala de capitaldin acest an, fapt care arata insa ruptura dintre Bursa si economiareala.

Conducerea Bursei spera sa ofere astfel un exemplu si un semnalde incredere companiilor private pentru a cauta finantare pe piatade capital. Scopul principal al listarii este insa usurareatransferului actiunilor pentru cei care vor sa vanda sau pentruinvestitorii care vor sa cumpere actiuni BVB pariind pe dezvoltareapietei de capital. Listarea a fost aprobata in urma cu circa treiluni de actionarii BVB si a fost intermediata de firma de brokerajIntercapital Invest.

"Listarea va schimba fundamental modul in care Bursa seraporteaza la piata si la investitori si va antrena intreaga piatade capital dand un exemplu companiilor care sunt in cautare definantare", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei deValori Bucuresti. El se afla la carma Bursei inca de la infiintareaacesteia, in 1995.

Bursa de la Bucuresti nu a reusit sa se impuna in ultimii 15 anica alternativa de finantare pentru economie, desi a avut un startbun, fiind incurajata la inceput prin listarea unor companiiimportante controlate de stat. Ulterior insa, guvernantii au uitatde piata de capital, iar legislatia deficitara a permis ca multecompanii mari, precum Dacia sau Sidex sa se delisteze, in timp cecompaniile care au venit din urma au fost putine si, cu putineexceptii, nu au reusit sa acopere golurile. "Evident ca Bursa nusi-a atins scopul, dar nu cred ca e din motive care tin de ea.Lichiditatea primara intr-o piata emergenta este data deprivatizari si de titluri de stat, care creeaza lichiditate si masacritica necesara pentru a stimula apoi listarea companiilorprivate. Raspunderea pentru realitatea actuala sta in mainileguvernelor de pana acum si a BNR, care nu a incurajat listareatitlurilor de stat", crede Matei Paun, managing partner alcompaniei de consultanta BAC Investment.

In ultimii sase ani, pe Bursa s-au listat doar noua companii, inurma unor oferte publice initiale (IPO). Din banii stransi inIPO-uri, circa 145 mil. euro, doar 45 mil. euro au ajuns incompanii private, restul fiind atrasi de Transgaz siTranselectrica. Ultima companie listata prin IPO a fostproducatorul de profiluri din PVC Teraplast Bistrita (TRP), care astrans in mai 2008 circa 13 mil. euro de pe Bursa.

Exista insa si companii care si-au bazat dezvoltarea din ultimii15 ani pe finantarile atrase de pe Bursa, prin majorari de capital,precum Banca Transilvania (TLV), dezvoltatorul imobiliar Impact(IMP), Broker Cluj (BRK), iar mai recent compania de foraj DaforaMedias (DAFR), producatorul de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ)sau producatorul de BCA Prefab Bucuresti (PREH). Exemplul lor afost urmat insa de prea putine companii, astfel ca in prezent Bursade la Bucuresti ramane o piata mica si neatractiva pentru mariiinvestitori straini.

Pe BVB sunt listate companii cu o capitalizare totala de 22,3mld. euro, incluzand piata RASDAQ, iar tranzactiile zilnice au fostin prima parte a anului de circa 8,3 mil. euro. Bursa a realizatanul trecut afaceri de 2,9 mil. euro si un profit net de 2 mil.euro, fiind evaluata in prezent la circa 70 mil. euro.

Lista IPO-urilor din ultimii ani

Doar noua companii s-au listat pe Bursa in ultimii sase ani inurma unor oferte publice initiale (IPO) prin care au strans 145mil. euro.

  • Teraplast Bistrita, 2008, 13 mil. euro
  • Contor Group Arad, 2008, 3,2 mil. euro
  • Casa de Bucovina, 2008, 2,5 mil. euro
  • Transgaz, 2007, 65 mil. euro
  • Alumil Rom Industry, 2006, 8,5 mil. euro
  • Transelectrica, 2006, 34 mil. euro
  • Flamingo International, 2005, 12,5 mil. euro
  • Vrancart Adjud, 2005, 4,8 mil. euro
  • Broker Cluj, 2004, 2,3 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO