Burse - Fonduri mutuale

Captivă pe o piaţă tot mai mică. Romgaz nu are noroc nici cu industria, nici cu consumatorii casnici

Dumitru Rotar, director adjunct al Romgaz: „Cererea de gaze în industria îngrăşămintelor chimice a scăzut cu 40%“

Dumitru Rotar, director adjunct al Romgaz: „Cererea de gaze în industria îngrăşămintelor chimice a scăzut cu 40%“

Autor: Radu Bostan

17.08.2015, 00:06 1110

Veniturile Romgaz (simbol bursier SNG) au încasat o lovitură dură în trimestrul al doilea după o nouă scădere a cererii de gaze în industrie, iar veşti mai bune nu vin nici dinspre segmentul gospodăriilor, care consumă gaz, dar nu îl plătesc.

În industria îngrăşămintelor chimice, una dintre principalele ramuri consumatoare de gaze, cererea a scăzut cu 40% în prima jumătate a anului şi acum un singur jucător mai rezistă pe piaţă, Azomureş, spun reprezentanţii Romgaz.

Pe segmentul casnic, care include şi pro­du­cătorii de energie termică şi are acum o pondere de 60% în livrările după volum, faţă de 48% în urmă cu doi ani, problema recurentă este încasarea creanţelor. Romgaz a provizionat în proporţie de 40% creanţa asupra Electrocentrale Bu­cureşti (ELCEN), semn că vede un risc semni­fica­tiv de neîncasare. Elcen este furnizorul de energie termică pentru municipiul Bucureşti şi unul dintre principalii clienţi ai Romgaz, cu o pondere de 20% în volumele vândute în prima jumătate a anului.

Numărul tot mai mic al clienţilor industriali şi solvabilitatea tot mai slabă a celor casnici sunt de rău augur pentru potenţialul pieţei de desfacere a Romgaz şi ameninţă să anuleze beneficiile tem­po­rare din creşterea preţului reglementat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO