Burse - Fonduri mutuale

Carbochim, noua stea a bursei după ce s-a dublat într-o săptămână

Carbochim, noua stea  a bursei după ce s-a dublat într-o săptămână

Autor: Andrei Chirileasa

22.06.2011, 00:04 864

Acţiunile producătorului de abrazivi Carbochim Cluj (CBC) auînregistrat ieri a cincea şedinţă consecutivă de creştere cu 15% şiau ajuns la preţul de 7,825 lei, deşi nu au apărut niciun fel deinformaţii oficiale noi cu privire la activitatea companiei.

Acţiunile s-au dublat faţă de preţul la care se tranzacţionau pedata de 6 iunie, de 3,9 lei, iar creşterile puternice au fostînsoţite şi de un volum de tranzacţii mai ridicat decât de obicei,rulajele depăşind chiar 10.000 de euro pe zi.

Creşterile seamănă foarte mult cu cele înregistrate la începutullunii iunie de alte acţiuni, precum Oil Terminal (OIL), RompetrolRafinare (RRC), Rompetrol Well Services (PTR) şi Petrolexportimport(PEI). Toate aceste acţiuni au înregistrat 3-4 şedinţe de creşterecu 15% după care cotaţiile au scăzut puternic, revenind aproape denivelurile anterioare.

Cea mai lungă serie de creşteri din acest an au avut-oti­tlurile Oltchim, care au crescut de aproape cinci ori de laînceputul lunii mai, după care au pierdut circa 50%.

Carbochim este una dintre companiile mici şi puţin lichide de pebursă, în cele mai multe zile realizându-se doar o singurătranzacţie cu aceste titluri, iar valoarea tranzacţiilor depăşeşterareori 10.000 de lei într-o şedinţă. Astfel, cu tranzacţiicumulate de doar 280.000 de lei în ultimele cinci zile,capitalizarea companiei a crescut cu peste 15 mil. lei, până la30,4 mil. lei (7,17 mil. euro).

Principalii acţionari ai companiei, ale căror participaţii audevenit dintr-o dată de două ori mai valoroase, sunt ViorelPopoviciu, directorul general, care deţine 17,7% din acţiuni, SIFBanat-Crişana, cu 13% şi Broker Cluj, cu 11,4%. Alte trei persoanefizice (Titus Popa, Mircea Ionescu şi Ion Răducanu) deţin câte 11%din acţiuni.

Carbochim a raportat anul trecut un profit net de 2,127 mil. lei(circa 500.000 de euro), de peste zece ori mai mare decât în 2009,în condiţiile în care afacerile companiei au crescut cu 15%, la28,27 mil. lei (6,7 mil. euro). În primul trimestru, cifra deafaceri a crescut cu 22%, la 7,35 mil. lei, iar profitul net aurcat de la 19.000 de lei la 804.000 de lei.

După publicarea rezultatelor trimestriale, la mijlocul luniimai, acţiunile Carbochim au înregistrat creşteri nesemnificative,explozia din ultimele zile a acţiunilor pe bursă nefiind precedatăde nicio ştire, astfel că ar putea fi vorba despre o evoluţiespeculativă, la fel ca şi în cazul altor titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO