Finanţe personale

Care au fost cele mai profitabile acţiuni în 2015

5 ian 2016 Autor: Roxana Pricop

Acţiunile producătorului de echipamente pentru industria aeronautică IAR Braşov (IARV) sunt lideri la câştiguri în anul 2015 cu un randament total (evoluţie plus dividende) de 292%. Urmează acţiunile producătorului de materiale din tâmplărie PVC Teraplast Bistriţa (TRP) cu un randament de 223% şi titlurile producătorului de cabluri Romcab (MCAB) care au adus investitorilor un profit de 56% anul trecut.

Cele trei acţiuni sunt puţin lichide, cu un rulaj anual cuprins între 6,8 mil. lei (Teraplast) şi 14,6 mil. lei (Romcab), astfel că sunt considerate mai riscante decât companiile cu lichiditate ridicată, care înregistrează tranzacţii şi de 1,6 mld. lei pe an.

Din rândul acţiunilor lichide, Banca Transilvania (TLV) este lider cu un avans de 45% al acţiunilor anul trecut. Indicele BET, ce include cele mai lichide zece acţiuni, a închis anul 2015 cu un minus de 1,1%, marcând astfel cel mai slab an din 2011 încoace. Incluzând dividendele plătite de cele mai lichide zece companii, randamentul total al indicelui BET urcă la 3%.

Avansul acţiunilor IARV a fost susţinut de transferul de pe piaţa RASDAQ la cota bursei şi de rezultatele financiare în creştere ale companiei alimentate de majorarea cheltuielilor pentru apărare de către stat.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.01.2016

 

Cuvinte cheie:
actiuni
, randament
, dividende
, echipamente
, industrie
, lideri
, teraplast
, castiguri
, evolutie
, bet
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide