Burse - Fonduri mutuale

Care este acţiunea minune care a rezistat la ultimele două şocuri ale bursei

Acţiunea minune care a rezistat la ultimele două şocuri ale bursei: Azomureş este aproape de maximele istorice

Autor: Adrian Cojocar

20.10.2011, 21:06 5690

Titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu-Mureş (AZO) au fost singurele acţiuni de pe bursă care n-au simţit criza în ultimii doi ani, interval în care aproape că n-au suferit nicio corecţie importantă şi şi-au majorat de patru ori valoarea.

Pe fondul scăderilor puternice din luna septembrie, când indicii pieţei s-au prăbuşit cu 20% în câteva săptămâni, acţiunile Azomureş au stagnat în jurul cotaţiei de 0,8 lei/unitate, după ce anterior au înregistrat o creştere de 70% de la începutul anului.

La corecţiile precedente din anul 2010, când SIF-urile au pierdut în câteva luni 50% din valoare iar indicele BET-C s-a corectat cu 25%, acţiunile Azomureş au făcut notă discordantă, consolidându-şi avansul din lunile precedente şi finalizând anul cu o creştere de 70%.

Evoluţia acţiunilor Azomureş din ultimii ani aproape că nu a ţinut deloc cont de evoluţia celorlalte titluri de pe piaţă şi a fost influenţată în primul rând de preţul şi cererea de îngrăşăminte de pe piaţa internaţională şi de exporturile de îngrăşăminte ale Chinei.

Criza a prins compania cu lichidităţi care se cifrau la 30 iunie la 210 mil. lei, jumătate din valoare de piaţă actuală a Azomureş, de 420 mil. lei (97 mil. euro).

În timp ce în ultimele luni cotaţiile la cele mai multe mărfuri şi materii prime au înregistrat scăderi importante, cotaţiile la îngrăşăminte au continuat să crească, cu impact pozitiv asupra veniturilor companiei, care exportă circa jumătate din producţie.

Indicele Băncii Mondiale care include preţurile la cele mai importante îngrăşăminte chimice, a crescut în trimestrul al treilea din acest an cu 58% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Preţurile la uree au continuat să crească în ultimele luni, în septembrie acestea fiind cu 5,5% mai ridicate decât în august, pe fondul reducerii exporturilor Chinei şi al nesiguranţei privind politicile de taxare a exporturilor chineze, se arată în raportul emis recent de Banca Mondială.

"Dat fiind faptul că lichiditatea titlului este foarte redusă iar anumiţi acţionari încearcă să pro­fite de scăderea pieţei de capital pentru a-şi con­solida poziţia în cadrul acţionariatului compa­niei mă determină să cred că eventuale deprecieri ale pie­ţei de capital bazate pe contextul actual (care este unul legat mai mult de sectorul financiar) nu vor afecta cotaţia acţiunii Azomu­reş", spune Adri­an Danciu, şeful departa­men­tului de analiză din cadrul Broker Cluj.

Firma de brokeraj are o recomandare de cum­pă­rare pe titlurile Azomureş cu un preţ ţintă de 1,03 lei/unitate.

"Prin prisma rezultatelor financiare compania Azomureş este în mod clar subevaluată chiar şi la cotaţia actuală. Totuşi lipsa de lichiditate, free-float redus şi lipsa unei politici de dividend o fac mai puţin vizibilă în rândul altor tipuri de inves­ti­tori, decât cei deja prezenţi în acţionariatul com­paniei", consideră Danciu.

Lichiditatea mică nu a împiedicat însă cel mai mare fond listat pe bursă, Fondul Proprietatea (FP), să achiziţioneze pachete importante de acţiuni Azomureş.

La începutul lunii fondul a cumpărat titluri Azomureş în valoare de 123.500 de lei (28.500 de euro) la un preţ de 0,7797 lei/unitate.

Analiştii firmei de brokeraj Target Capital estimează că Azomureş va raporta în trimestrul trei din acest an un profit din exploatare de minimum 40 mil. lei, în cotextul în care deşi preţul la prin­ci­pala materie primă, gaze, a cunoscut mai multe ma­jorări anul acesta, preţul la îngrăşăminte a continuat să crească în ultimele luni.

În prima jumătate a anului Azomureş a înre­gis­trat un profit record, de 163,2 mil. lei, după o creş­tere de 61% la nivelul afacerilor, care au ajuns la 873 mil. lei. "Pe parcursul trimestrului trei preţurile internaţionale la îngrăşăminte chimice au conti­nuat să crească, iar 2011 a fost un an agricol foar­te bun pe plan intern, ceea ce se va reflecta fa­vo­rabil la ni­ve­lul cererii de îngrăşăminte din tri­mes­trele ur­mă­toare. Toţi aceşti factori se vor reflecta fa­vo­rabil pen­tru evoluţia afacerilor companiei atât în tri­mestrul trei când previzionăm un avans al afa­ceri­lor cu minimum 40%, dar şi în trimestrele următ­oare", spune Andrei Rădulescu, analist la Target Capital.

Firma are o recomandare de cumpărare pe aceste titluri cu un preţ ţintă de 0,969 lei/unitate.

Rădulescu mai spune că deşi preţul la gazele na­turale, care reprezintă principala materie primă a companiei, a fost majorat începând cu luna iulie cu 10% şi cu încă 8% din octombrie, creşterea pre­ţurilor la îngrăşăminte va compensa majorarea costurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO