Burse - Fonduri mutuale

Care sunt perspectivele pe bursă pentru următoarele trei trimestre?

Care sunt perspectivele pe bursă pentru următoarele trei trimestre?

Autor: Adrian Cojocar

05.04.2012, 00:06 1904

Cei mai mulţi brokeri şi analişti sunt de părere că bursa de la Bucureşti va avea în con­ti­nuare o evoluţie pozitivă în următoarele trei trimestre, după o creştere de 24% în primele trei luni, unii dintre ei prognozând aprecieri de circa 20-30% pe acţiunile lichide. Pe ce acţiuni mizează ei în continuare?

Bursa de la Bucureşti a câştigat 24% de la începutul anului, datorită rezultatelor în creş­tere ale companiilor şi di­videndelor ridicate aştep­tate de investitori, dar susţinută şi de revenirea încrederii pe pieţele internaţionale. Azomureş, Petrom, Fondul Proprietatea şi SIF-urile au fost printre cele mai profitabile investiţii în primul trimestru. Creşterile s-au temperat în martie, când unele acţiuni au înregistrat chiar corecţii, dar analiştii sunt mai optimişti decât la începutul anului.

"Cred că pe măsură ce cotaţiile vor urma o tendinţă ascendentă va creşte şi apetitul investitorilor. Văd un potenţial de creştere în jurul a 20% şi pe SIF-uri pentru că au expunere pe sectorul bancar, iar odată cu creşterea valorii activelor din portofoliu probabil că preţul acţiunilor va cunoaşte aprecieri. Cred că sectorul financiar va supraperforma piaţa în condiţiile în care nu vor apărea elemente care să inducă o creştere a riscului suveran. Mecanismele implementate în această privinţă sunt din ce în ce mai eficiente şi există destulă lichiditate pe piaţă, acestea fiind şi motivele pentru care cred că acţiunile bancare vor merge bine, în special BRD şi Banca Transilvania cred că vor înregistra creşteri de peste 20% peste nivelurile actuale. N-aş include aici Banca Carpatica pentru că are această sin­copă cu acţionar fără forţă financiară", este de părere Adrian Danciu, şeful de­parta­­mentului de analiză din cadrul Broker Cluj.

El mai spune că titlurile BRD s-au confruntat în ultima perioadă cu o presiune la vânzare şi din partea SIF-urilor care au vândut acţiuni lichide din portofoliu pentru a-şi satisface nevoia de lichiditate în vederea menţinerii politicii foarte atractive privind dividendele acordate.

"Acţiunile Azomureş mai au potenţial de creştere. Mă aştept la o ofertă şi preţul nu poate să fie mai mic decât capitalurile proprii, care evaluează acţiunea la peste 2 lei. Totuşi dacă în urma ofertei free-float-ul companiei se va diminua considerabil, probabil acţiunile Azomureş vor intra într-un con de umbră şi nu vor mai evolua în conformitate cu rezultatele companiei. Petrom cred că va avea un an 2012 foarte bun chiar dacă preţul la ţiţei nu va continua să crească pentru că nivelurile actuale îi permit să raporteze rezultate bune. Pentru finalul acestui an avem o ţintă de preţ de 0,46 lei/acţiune pe Petrom. Privatizarea Oltchim va fi dificilă şi din păcate sectorul petrochimic în baza investiţiilor este subperformer. Nu ne putem face o idee dacă este o investiţie bună pe termen lung", spune Danciu.

Mihai Mureşian, directorul de tranzac­ţio­nare al Intercapital Invest, spune că este optimist şi nu crede că o să mai vedem o perioadă la fel de grea precum cea de anul trecut, dar investitorii trebuie să fie pregătiţi şi în această privinţă.

"Cred că în următoarele două luni va fi o stare de acalmie pe bursă urmată de corecţii pe perioada verii şi din toamnă să vedem piaţa intrând din nou pe un trend ascendent dacă nu vedem o înrăutăţire a situaţiei externe de care se vorbeşte în prezent privind revenirea în recesiune a eco­no­miei europene. În varianta cea mai pesimistă cred că indicele BET poate să co­boare până la 4.500 de puncte până în toamnă în cazul unei înrăutăţiri mai drastice a climatului internaţional. Dacă o să fie linişte, probabil că BET va coborî pe la 4.800 de puncte. Mă aştept la creşteri pe bursă însă mai ales în ultima parte a anului", spune Mureşian.

Brokerul Intercapital ar miza în continuare pe acţiunile care au adus printre cele mai mari câştiguri în primele trei luni, precum Petrom, Fondul Proprietatea, şi dintre SIF-uri pe SIF Oltenia sau SIF Moldova, în cazul în care majorarea de capital propusă de conducere va fi aprobată.

"Pe acţiunile din sectorul chimic Oltchim şi Azomureş nu aş miza pentru că au crescut foarte mult şi sunt foarte volatile. Nici acţiunile bancare nu au reuşit să mă convingă, iar titlurile din sectorul utilităţi Transelectrica şi Transgaz cred că pot fi incluse într-un portofoliu pentru diversifi­care, însă nu aş recomanda ponderi foarte mari", a precizat Mihai Mureşian.

Brokerii spun că şi pe plan extern lu­mea pare destul de convinsă de faptul că lu­crurile au revenit pe un făgaş pozitiv şi încep din nou să ia în calcul perspectivele companiilor. "Este posibil ca preţurile pe bursă să urce cu 20-30% din acest moment până la sfârşitul anului pentru că cele mai proeminente companii de la bursă au perspective bune în următorul an. Pragul de la SIF-uri va produce efecte şi peste cele economice şi va creşte interesul pentru acţiunile SIF. Propunerea lui Elliot de la Fondul Proprie­tatea privind lichi­darea deţinerilor ar putea da un imbold acţiunilor şi cred că ar putea fi extinsă şi la SIF-uri. Dacă activul în conta­bilitate este 1,2 lei şi acţiunea pe bursă este 0,6 lei, pierd 0,6 lei. În cazul SIF-urilor dacă activul este de 3 lei şi preţul pe bursă de 1,5 lei, pierzi 1,5 lei. Este normal să vrei să vinzi ca să iei mai mult. Aceasta este realitatea pieţei care este ineficientă", consideră Adrian Mă­năilă, directorul general al firmei de bro­keraj Eldainvest din Galaţi.

El se aşteaptă să mai apară şi anumite perioade mai agitate pe burse, dar crede că lucrurile vor merge din aproape în aproape mai bine. "Cu Grecia s-a terminat distracţia pe moment şi cred că cel puţin câteva luni va fi linişte. Italia, Spania şi Portugalia au depăşit de asemenea un moment greu şi au reuşit să se descurce. Acum sunt nişte corecţii pe bursă după creşterile din debutul anului legate de China şi Europa, dar lucrurile pare că au intrat pe un făgaş normal şi vor merge din aproape în aproape mai bine. Sunt multe lucruri îmbucurătoare pe Petrom, Fondul Proprietatea şi SIF-uri. Mediul pare propice investiţiilor bursiere şi cred că acţiunile au perspective să crească şi după datele de dividende. Sper să nu mai aibă loc vreo rupere de ritm pe extern", spune Mănăilă.

Bogdan Gherghe, analist la firma de bro­keraj Tradeville, spune că pentru ur­mă­toarele nouă luni ar miza tot pe acţiuni lichide, cu o profitabilitate ridicată şi care obişnuiesc să distribuie dividende cum ar fi Petrom, Fondul Proprietatea şi SIF-uri, precum şi din sectorul de utilităţi sau auto.

"Credem că acest an va fi propice investiţiilor pe bursă, mai ales că pe plan local sunt anunţate mai multe oferte se­cun­dare şi primare de acţiuni. Totuşi, in­vesti­torii trebuie să aleagă cu grijă mo­men­tele în care acumulează acţiuni. Pentru următoarele nouă luni, investitorii tre­buie să urmărească atent raportările fi­nan­ciare ale companiilor listate, dar şi si­tuaţia economică la nivel global. Ne aştep­tăm ca după datele de înregistrare pentru dividende o parte din societăţile ce au crescut să intre într-o perioadă de con­soli­dare şi evoluţia lor până la finalul anului să fie influenţată de cei doi factori amintiţi anterior", spune Bogdan Gherghe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO