Burse - Fonduri mutuale

„Carnavalul“ dividendelor la Bursa de Valori Bucureşti: investitorii au randamente de 3%-13% şi chiar 21%

Autor: Dan Grigore Ivan, Liviu Popescu

27.03.2017, 00:08 39765
Investitorii au randamente de la 2% şi chiar până la 21% dacă sunt luate în calcul şi acţiunile gratuite. Lista dividendelor acordate de cele mai mari 40 de companii.
 

 

Cele mai multe dintre cele 86 de companii listate pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucu­reşti şi-au anunţat propu­nerile privind politica de dividende pe acest an, randamentele fiind de la 2-3%, cele mai scăzute, chiar şi până la 13%, iar dacă se adaugă şi acţiuni gratuite, aşa cum este cazul Băncii Transilvania, se poate ajunge la un randament adus in­vestitorilor chiar şi de 21%. Spre com­paraţie, băncile aduc deponenţilor un randament de 1%, care poate fi erodat de unele comisioane.

Anul trecut piaţa de capital de la Bucureşti a fost pe primul loc în topul celor mai ridicate randamente medii din lume, potrivit unui raport al băncii germane Berenberg, şi are premisele să ocupe un loc fruntaş şi în 2017 având în ve­dere faptul că cea mai mare compa­nie listată, OMV Petrom, cu 17 mld. lei capitalizare, are profit pe 2016 din care dă dividende cu un randament de 6%, dar şi datorită creşterii cu 19% a profi­tu­rilor companiilor din indicele de referinţă BET.

Cel mai mare randament, dintre cele 40 de companii care formează indi­cele BET Plus, este înregistrat de trans­por­tatorul de petrol Oil Terminal (OIL), cu 12,5%. De altfel, Oil Termi­nal, controlată de statul român în pro­por­ţie de aproape 60%, este compania a cărei valoare de piaţă a crescut cel mai mult în acest an. Capitalizarea bursieră a OIL a ajuns în mai puţin de trei luni de la începutul acestui an la 113,2 milioane lei, o apreciere de 106%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO