Burse - Fonduri mutuale

Carpatica revine in forta

21.10.2004, 00:00 16

Actiunile Bancii Carpatica au revenit ieri la tranzactionare cu o crestere de peste 6% la nivelul pretului de inchidere. Banca a raportat rezultate in crestere dupa primele noua luni, dar nu acesta este motivul principal al cresterii de ieri, spun analistii.
Evolutiile bancilor pe parcursul sedintei trebuie diferentiate, a precizat Nicolae Pascu, analist in cadrul societatii de brokeraj SSIF Broker. Analistii nu considera ca in evolutia de ieri a contat doar faptul ca bancile sunt asteptate sa inregistreze rezultate in crestere la 9 luni, asa cumd e altfel la Carpatica s-a si intamplat. "Bancile au tendinte de crestere pe termen lung atat a cotatiilor pe Bursa cat si a activitatii lor. Manifestarile din cadrul sedintei au cauze diferite. La Carpatica, motivul principal al cresterii este intentia bancii de a splita valorea nominala a actiunilor, acest lucru contand mai mult in evolutia actiunilor decat raportarea unui profit in crestere. Actiunile Carpatica au fost cotate la inchidere la un pret de 7.350 lei/actiune, tranzactiile cu aceste titluri insumand 6,9 miliarde de lei. In ceea ce priveste actiunile bancii Transilvania, scaderea inregistrata de aceste titluri s-a datorat cresterii puternice din ultimele sedinte, cand a atins in jurul cotatiei de 8.200 lei/actiune un pret de rezistenta, unii investitori preferand sa-si marcheze profitul" a spus Pascu.  Actiunile Bancii Transilvania au pierdut ieri 1,8%, ultima tranzactie derulandu-se la pretul de 8.000 lei/actiune. Dupa deschiderea care s-a facut la 8.150 lei/actiune, pe fondul unei presiuni la vanzare, actiunile bancii au coborat in prima jumatate de ora de tranzactionare pana la 7.950 lei/actiune. Aceste actiuni au realizat cel mai mare rulaj ieri, cu tranzactii in valoare de 12,8 miliarde de lei.
Piata, per ansamblu a crescut si ieri, intre exceptii gasindu-se alaturi de Banca Transilvania, in ceea ce priveste companiile mari, si actiunile a trei SIF - uri, Banat - Crisana, Moldova si Muntenia. Chiar daca unii analisti considera ca piata a crescut destul de mult in acest an, sunt si pareri care sustin ca in ceea ce priveste alte companii decat SIF - urile si bineinteles cazurile mai speciale ca Amonil, aprecierile nu au fost mari. "Si aici lucrurile trebuie diferentiate in functie de companii. Mie nu mi se pare ca o serie de societati, altele decat SIF - urile, au crescut atat de mult in acest an, si ma refer la companii de la Categoria I, precum Azomures, Antibiotice, BRD " a precizat Pascu.
In ceea ce priveste actiunile SIF, cresterea pretului acestor titluri e mult mai mare comparativ cu cresterea lor economica, a spus Pascu, adaugand ca momentan nu exista o crestere economica care sa poata sustine un nou trend de crestere in viitorul apropiat. Dar acest lucru nu inseamna ca actiunile SIF nu este posibil sa creasca din nou mai puternic spre sfarsitul anului, asa cum au precizat alti analisti,  tinand cont ca va urma ulterior perioada de dividende, iar cel putin SIF Transilvania este asteptata sa raporteze o crestere importanta a profitului in acest an. Oricum, in orientarea investitorilor spre actiunile SIF, conteaza, spun analistii,  orizontul de timp la care acestia sunt dispusi sa se raporteze.
Actiunile Oltchim au continuat seria depasirilor si atingerii de noi maxime pentru ultimul an, ieri "bariera" fiind urcata la 2.630 lei/actiune. Titlurile Oltchim au castigat peste 13% pe fondul unor transferuri de 4,9 miliarde de lei.



Piata RASDAQ
Actiunile societatii Confectii Vaslui au revenit ieri la tranzactionare, la nivelul pretului de la inchidere aceste titluri castigand aproape 5%.
Chiar daca poate unii se asteptau ca aceste actiuni sa nu mai trezeasca in mod deosebit interesul investitorilor dupa aprobarea de catre actionari a majorarii de capital prin acordarea de actiuni gratuite, in ideea ca aprecierile importante de pret inregistrate inainte de reuniunea AGEA au inclus tocmai aceste "asteptari" legate de distribuirea de actiuni gratuite, nu aceasta a fost situatia pe parcursul sedintei. Actiunile Confectii au fost cele mai tranzactionate dintre cele listate pe RASDAQ, realizand un rulaj de 4,8 miliarde de lei. Cursul a urcat pana la un nivel maxim de 48.000 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret cu 1.000 lei mai redus. Actionarii Confectii au aprobat majorarea capitalului social cu peste 62,1 miliarde de lei, investitorii inregistrati in registrul actionarilor la data de 1 noiembrie urmand sa primeasca in mod gratuit opt actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta.
De un interes deosebit din partea investitorilor s-au bucurat si actiunile operatorului portuar Romportmet Galati, listate la Categoria a II-a a bursei RASDAQ. Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile Romportmet au castigat 20%, inchiderea facandu-se la pretul maxim al sedintei de 26.400 lei/actiune si in acelasi timp un  nou maxim istoric. Ieri s-au transferat peste 0,3% din actiunile companiei, valoarea tranzactiilor fiind de 2,8 miliarde de lei. Actionarul majoritar al companiei este fondul de investitii Broadhurst, care detine 78,2% din actiuni. Romportmet va investi 4,5 milioane de dolari pentru punerea in functiune a unei linii de fabricatie a pavelelor, pana in prezent, obiectul principal de activitate al societatii fiind doar serviciile portuare.
Actiunile Argus si Sanex au inregistrat ieri scaderi usoare la nivelul cotatiilor de inchidere, dar la nivelul preturilor medii, aceste titluri au inregistrat aprecieri. Cotatia medie a actiunilor Argus a fost in jurul a 34.900 lei/actiune, in timp ce inchiderea s-a facut la 34.700 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor care au implicat aceste actiuni a fost de 1,8 miliarde de lei, lichiditatea fiind in scadere comparativ cu sedinta precedenta.
Actiunile Sanex au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 4.750 lei si 4.950 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la 4.890 lei/actiune. Operatiunile au insumat 1,4 miliarde de lei.
Toti cei trei indici care urmaresc companiile listtate pe RASDAQ au atins ieri noi maxime istorice. Indicele RASDAQ - C care urmareste toate companiile listate pe aceasta bursa a inregistrat o crestere de la inceputul anului de 25,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO