Burse - Fonduri mutuale

Căruntu, BCR: Percepţia de risc de ţară se poate schimba rapid

 Căruntu, BCR: Percepţia de risc de ţară se poate schimba rapid

Autor: Stefan Musgociu

21.02.2011, 21:44 67

Bursa a coborât cu 0,77%, pe o lichiditate în scădere, susţinutăîn mare parte de titlurile Fondului Proprietatea (FP), ale cărorcotaţii au urcat cu 0,84% şi au revenit la pragul psihologic de 0,6lei.

Şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR MihaiIulian Căruntu spune că presiunea la vânzare creată de investitoriicare au achiziţionat acţiuni înainte de listare va limita în acestan o ascensiune a cotaţiilor semnificativ peste 0,6 lei.

"Numai dacă avem în vedere investitorii străini şi ceiinstituţionali autohtoni care deţineau 24% şi respectiv 6% din FPînainte de listare, avem deja imaginea faptului că peste 30% dinacţiunile FP sunt «fierbinţi». Adică posesorii lor, care în modclar pot fi încadraţi în categoria celor sofisticaţi, vor fi înmajoritate tentaţi să marcheze profituri de peste 50% la un preţ deexit de cel puţin 0,6 lei/acţiune. Ca atare, în judecarea preţuluiFP nu se poate face abstracţie de tentaţia marcării profiturilorpentru cel puţin jumătate din free-float-ul actual, ceea ce ar urmasă pună presiune evidentă pe preţ destul timp de acum înainte. Aicinu luăm în calcul speculatorii persoane fizice române şi foştiiproprietari, care la rândul lor gândesc în parametri asemănători",a declarat Căruntu.

Astfel, analistul crede că pe termen scurt - mediu acţiunile FPvor ajunge la un discount de minimum 30%, respectiv un preţ de celmult 0,7 lei/titlu.

"Jumătatea plină a paharului când vorbim de valoarea FP este căvalorează în mod cert 1 leu/acţiune, dar jumătatea goală este că nuse întrevăd, cel puţin în următorul an, motoare care să miştevaloarea justă a FP substanţial peste acest prag. Randamentulinvestiţiei în FP realizate în prezent de jucătorii pe termen mediuşi lung va depinde fundamental de apariţia unor veşti bune precumlistarea Romgaz, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica odată culiberalizarea pieţei de electricitate şi gaze promovată în prezentprin noul acord cu FMI, dar care, în fapt, va fi la discreţianoului guvern ce va rezulta după alegerile din 2012", a explicatCăruntu.

Operaţiunile de pe piaţa principală cu acţiuni FP au însumat13,2 milioane lei (3,1 milioane euro), iar pe piaţa Deal a fostrealizată o tranzacţie de 3 milioane lei (706.000 de euro).

Căruntu spune că lipsa de interes a investitorilor pentrumajoritatea acţiunilor este determinată de percepţia de risc deţară, însă aminteşte că schimbarea sentimentului pe pieţelefinanciare se realizează brusc.

"Există companii, între cele mai lichide de la BVB, dar şialtele din eşalonul al doilea de vizibilitate, care sunt într-obună poziţie prin prisma rezultatelor aşteptate pentru acest an,astfel că în general credem că investitorii vor avea destuleoportunităţi rezonabile de expunere pe acţiuni în condiţiile uneiîmbunătăţiri a bioritmului pieţelor financiare", a conchisanalistul.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în mediecu 0,52%. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri au coborât înmedie cu 0,91%.

La sfârşitul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europeneerau în scădere cu până la 0,7%, în timp ce majoritatea pieţelordin Europa Centrală şi de Est avansau cu cel mult 1,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO