Burse - Fonduri mutuale

Cât câştigă analiştii români din echipa lui Mobius de la FP

Cât câştigă analiştii români din echipa lui Mobius de la FP

Autor: Roxana Pricop

27.09.2010, 23:10 1724

Cei cinci analişti de investiţii recrutaţi în această primăvarăde biroul local al companiei britanice Franklin Templeton câştigăîn medie 2.000 euro/lună, mai mult decât faţă de media salariilordin piaţa locală de asset management, însă mult sub nivelulprofesioniştilor de pieţele străine, potrivit unor estimări făcutede surse din piaţă.

Din cele peste 15 persoane care formează echipa locală aFranklin Templeton, administratorul activelor de 14,32 mld. lei aleFondului Proprietatea, printre cele mai importante poziţii suntdeţinute de analiştii de investiţii. Adrian Cighi, Călin Meteş, DanGheorghe, Daniel Naftali şi Oana Truţă sunt cei cinci analişti deinvestiţii ai biroului de la Bucureşti al Franklin Templeton,potrivit informaţiilor făcute publice de Franklin Templeton într-unraport semestrial. Deşi au început recrutările încă din vara anuluitrecut, oficialii Franklin Templeton nu au făcut încă publicăcomponenţa biroului local, una dintre explicaţii putând fi şifaptul că încă aşteaptă preluarea oficială a mandatului deadministrator prin publicarea în Monitorul Oficial a deciziilor dinAGA de pe 6 septembrie.

Cu active totale în administrare de 600 mld. dolari, FranklinTempleton va încasa un comision anual de 16 milioane de eurocalculat în baza unui comision de 0,479% din activele nete alefondului - în valoare de 14,32 mld. lei (3,3 mld. euro) la finelelunii august.

Altfel spus, suma lunară încasată de administratorul fondului seva ridica la circa 1,3 mil. euro. În industria locală, cheltuielileadministratorilor de fonduri cu salariile angajaţilor reprezintăcirca 65% din veniturile încasate, în condiţiile în care salariulmediu al unui analist local de investiţii depăşeşte cu greu 1.000de euro.

Potrivit unor surse din piaţă, veniturile celor cinci analiştilocali recrutaţi de Franklin Templeton nu depăşesc 2.500 de euro,media situându-se în jurul a 2.000 de euro.

"La început când au venit în România, reprezentanţii FranklinTempleton aveau viziunea că România este o ţară cu salarii foartemici. Până la finele procesului de recrutare, aceştia au înţelescare este valoarea salariilor", a spus Rudolf Fedorovici,consultant în cadrul companiei de consultanţă în resurse umaneAdvice Human Resources, care a colaborat cu Franklin Templetonpentru recrutarea de personal.

Cei cinci analişti de investiţii se vor implica activ înadministrarea activelor Fondului Proprietatea, dar şi înadministrarea altor fonduri din portofoliul Templeton AssetManagement, divizia de investiţii pe pieţele emergente condusă deMark Mobius. Pe plan local cei cinci analişti de investiţii suntconduşi de Greg Konieczny, care deţine poziţia de vicepreşedinteexecutiv şi director general al diviziei de research a Templetondin Polonia.

Cum centrul de decizie pentru investiţiile pe pieţele emergenteale Franklin Templeton este la Singapore, profesioniştii localirecrutaţi de viitorul administrator al Fondului Proprietatea s-audeplasat la Singapore pentru a lua pulsul investiţiilor FranklinTempleton.

Anterior venirii la Franklin Templeton, cei cinci analişti auactivat în industria locală de asset management sau în brokeraj.Adrian Cighi a lucrat anterior la societatea de administrare ainvestiţiilor din cadrul grupului financiar Banca Transilvania. Ela lucrat timp de cinci ani ca analist de credit la GoldmanSachs.

Tot din asset management vine şi Călin Meteş, care a fostmanager de investiţii la Raiffeisen Asset Management. Coleg cuCălin Meteş la Raiffeisen Asset Mangement a fost şi Daniel Naftali.Dan Gheorghe a lucrat anterior pentru EFG Eurobank Finance, după cetimp de un an până în iulie 2008 a fost analist de investiţii lacasa cehească de brokeraj Wood&Co, una dintre firmele care auvrut să intermedieze listarea Fondului Proprietatea la Bursă. OanaTruţă a fost analist la firma de brokeraj Interdealer CapitalInvest din Cluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO