Burse - Fonduri mutuale

Cât câştigă pe an guvernatorul Băncii Naţionale a Elveţiei şi ce capitalizare bursieră are una din cele mai ciudate bănci centrale din lume

Cât câştigă pe an guvernatorul Băncii Naţionale a...

Autor: Cristian Hostiuc

19.01.2015, 15:02 3345

Thomas Jordan, liniştitul guvernator al Băncii Naţionale a Elveţiei, este de joi personajul principal al scenei financiare din întreaga lume, după ce prin decizia luată de elveţieni francul a crescut într-o zi cu 30%, iar euro a pierdut 30%.

Banca Naţională a Elveţiei este deţinută de către cantoane şi băncile cantonale în proporţie de 55%, restul acţiunilor fiind tranzacţionate la Bursa de la Zurich.

Joi, înainte de prânz, printr-un comunicat sec, Thomas Jordan a anunţat că Banca Centrală a Elveţiei renunţă la nivelul fix de 1,2 CHF pentru un euro, lăsând astfel francul elveţian să fluctueze liber.

În câteva minute cursul a scăzut la 0,89 CHF/Euro pentru ca ulterior să îşi revină spre 1,05 – 1,08 CHF/Euro.

Cu excepţia celor care urmăresc curent mişcările marilor bănci centrale, prea puţină lume auzise de Thomas Jordan, 52 de ani, un economist elveţian care a studiat în ţara natală şi a absolvit un curs la Universitatea Harvard din Statele Unite.

Jordan a devenit personaj negativ, având în vedere că în urmă cu câteva zile de la decizia de a lăsa din nou cursul francului să fluctueze liber, el a declarat că nu se pune problema renunţării la nivelul fix de tranzacţionare de 1,2 CHF/ Euro. Acest nivel a fost acum 3 ani şi jumătate pentru a împiedica francul elveţian să se aprecieze, ca urmare a intrărilor masive de bani din partea investitorilor care căutau un loc sigur unde să îţi plaseze miliardele de euro.

Banca Centrală a Elveţiei a luat această decizie pentru a susţine economia proprie, având în vedere că aprecierea francului ar fi făcut exporturile elveţiene foarte scumpe. Acest respiro a durat numai 3 ani şi jumătate, mişcările din ultimul timp de pe pieţele financiare – respectiv aprecierea dolarului faţă de euro, scăderea preţului petrolului şi aşteptata intrare în funcţiune non-stop a tiparniţei de bani a Băncii Centrale Europene – obligând Banca Centrală să renunţe să mai apere acest nivel.

Thomas Jordan a devenit guvernator al Băncii Centrale a Elveţiei în 2012, după ce anterior a fost viceguvernator. El a intrat ca economist la Banca Naţională a Elveţiei în 1997.

Din 2004 până în 2007 a condus departamentul de operaţiuni de piaţă ale Băncii Centrale a Elveţiei.

Conform datelor publicate pe Reuters, Thomas Jordan are un pachet salarial anual brut de 876.900 franci elveţieni, adică 73.000 de franci elveţieni pe lună. În Elveţia impozitul pe venit nu depăşeşte 40%.

Banca Centrală a Elveţiei este o ciudăţenie în lumea băncilor centrale, având în vedere că acţiunile ei, chiar şi numai 45% din capital, sunt tranzacţionate pe Bursă.

Conform datelor de pe Reuters astăzi o acţiune a Băncii Centrale (SNBN.S este simbolul bursier) era cotată la 1.057 franci elveţieni, în scădere cu aproape 1%. În ultimele 52 de săptămâni preţul minim a fost de 980 CHF/acţiune, iar maxim a fost de 1.150/ acţiune.

Numărul acţiunilor liber tranzacţionabile este de 0,1 milioane.

La preţul de tranzacţionare de luni, capitalizarea Băncii Naţionale a Elveţiei este de 105 milioane de franci elveţieni.

Sursă Grafic: Reuters
 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO