Burse - Fonduri mutuale

Indemnizaţiile anuale încasate de administratorii principalelor companii de pe bursă

Indemnizaţiile anuale încasate de administratorii...

Autor: Radu Bostan

30.05.2015, 18:28 572

Fişa postului unui membru de consiliu de administraţie sau consiliu de supraveghere tipic este monitorizarea deciziilor conducerii executive şi apărarea intereselor companiei şi ale acţionarilor. Boardul este, de obicei, cel care angajează şi demite directorii, şi care le fixează salariile şi ţintele de performan­ţă, având la rândul lor obiective trasate de acţionari. În cazul celor mai multe companii de pe bur­să, administratorii au responsabilitatea de a se întruni „cel puţin o dată la trei luni“.

În cazul OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listată la Bucureşti, Consiliul de Supraveghere (CS) s-a întrunit în persoană de cinci ori, arată raportul anual. Compania îşi plăteşte însă cei nouă membri ai boardului cu un salariu de bază de 20.000 de euro net pe an, dar „supraveghetorii“ mai pot încasa încă 4.000 de euro ca bonus „de prezenţă“ pentru fiecare şedinţă la care participă.

Consiliul de Supraveghere al produ­că­torului de petrol este încă condus de Gerhard Roiss, CEO-ul acţionarului majoritar, grupul austriac OMV. Roiss, care va părăsi poziţia în iulie 2015, a strâns anul trecut peste 1,5 milioane de euro din salariul şi bonusurile aferente func­ţiei de director general al OMV. Grupul austriac a propus cinci din cei nouă membri ai boardului Petrom, statul român are doi reprezentanţi, iar ultimii doi membri au fost propuşi de acţionarii minoritari, anume Fondul Proprietatea (FP) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO