Burse - Fonduri mutuale

Cat de corecte sunt evaluarile in cazul ofertelor de preluare sau al delistarilor?

Cat de corecte sunt evaluarile in cazul ofertelor de preluare sau al delistarilor?
03.07.2009, 00:00 617

Investitorii de pe piata de capital contesta modul in care evaluatorii independeti, autorizati de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), stabilesc pretul pentru titlurile detinute de actionarii minoritari in cadrul societatilor listate pentru ofertele publice de preluare sau delistari.

Acestia sustin ca evaluatorii fac jocul actionarilor majoritari, stabilind pentru procesele de delistare preturi foarte mici pentru actionarii minoritari, care conduc la prejudicii pentru acestia. Problema evaluarii companiilor este foarte sensibila, in contextul in care actionarii majoritari ar trebui sa deruleze in acest an oferte publice de preluare obligatorie pentru mai multe companii importante listate pe Bursa.
Pe de alta parte, in contextul in care preturile actiunilor au scazut puternic pe Bursa in ultimii doi ani, actionarii majoritari au decis sa delisteze mai multe companii de pe RASDAQ, profitand de faptul ca pot face acest lucru cu un efort financiar minim. In aceste conditii, actionarii minoritari nu au ca alternative decat sa accepte preturile oferite de actionarii majoritari sau sa ramana captivi in companiile respective si eventual sa se adreseze justitiei.
 
Un pret mai mare pentru majoritari, unul mai mic pentru minoritari
In cazul delistarii companiei Hotel Mara din Baia Mare (CMMR), evaluatorul Darian Rom Suisse a stabilit un pret minim de 10,77 lei/actiune pentru actionarii minoritari care vor sa se retraga din companie, rezultat in urma evaluarii pe baza fluxurilor financiare actualizate, desi evaluarea pe baza activului net indica un pret de 40,37 lei/actiune.
Evaluatorul si-a motivat decizia prin faptul ca valoarea obtinuta prin metoda activului net corectat porneste de la valoarea de piata a elementelor patrimoniale ale companiei, dar nu reflecta contextul economic si nivelul de utilizare al activelor.
Concluzia evaluatorului este ca rezultatul acestei metode conduce la valoarea unei actiuni aferenta unui pachet majoritar de actiuni.
Darian considera ca valoarea rezultata prin actualizarea fluxurilor de numerar viitoare este mai potrivita deoarece are in vedere potentialul de exploatare al patrimoniului societatii, pe baza activitatii curente si a rezultatelor istorice.
Investitorii dezaproba insa acest mod de evaluare, care face practic o delimitare intre participatiile minoritare si cele majoritare, argumentand ca in acest fel o companie care detine active valoroase, dar a raportat pierderi in ultimii ani poate fi puternic subevaluata in vederea delistarii.
"Daca practicile semnalate de AIPC vor continua, cu un an de pierdere scoatem si BRD la 2 lei maine, poimaine la delistare. In acest fel, piata de capital se transforma intr-o iluzie", spune Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor de pe Piata de Capital (AIPC).
El mai sustine ca o astfel de evaluare este ilegala, intrucat legea pietei de capital spune ca "actiunile trebuie sa fie de o egala valoare; ele acorda posesorilor drepturi egale".
Ce spun evaluatorii despre metodele de calcul al pretului la delistare
Dorin Drula, membru asociat in cadrul companiei de evaluare Preciss din Bucuresti, spune ca o evaluare trebuie sa se realizeze prin aceleasi metode pentru toti actionarii.
"O societate care se delisteaza face un singur raport de evaluare si prezinta un singur pret pentru ambele tipuri de actionari, minoritari si majoritari. Noi ca evaluatori trebuie sa alegem cea mai buna solutie pentru societate. De exemplu, pentru o companie de servicii, se utilizeaza metoda fluxurilor numerare, iar pentru o companie imobiliara se iau in considerare activele. In functie de tipul societatii se realizeaza si evaluarea. In orice caz, indiferent de tipul de metoda aleasa pentru evaluare, pretul nu difera de regula cu mai mult de 20%", spune Drula.
Filip Stoica, evaluator in cadrul companiei Elfexpert, spune ca evaluarea depinde de abordarea care se ia in vedere, in functie de tipul informatiei detinute si de relevanta acesteia. "Nu se poate evalua pe baza unei anumite informatii pentru un actionar si pe baza altei informatii pentru un alt actionar. Este corect ca nu se poate pune semnul de egalitate intre un actionar majoritar si un actionar minoritar, pentru ca actionarul majoritar influenteaza mersul companiei. In orice caz, cineva care detine 49% dintr-o companie poate deveni actionar majoritar in AGA sau minoritar, in conditiile in care ceilalti actionari voteaza impreuna", spune Stoica.
Reprezentantii Darian nu au putut fi contactati.
 
Investitorii cer CNVM sa clarifice metodele de evaluare
Marius Motogna, un investitor de nivel mediu de pe piata de capital, spune ca detine actiuni in cadrul Istru Braila (ISTR), o alta societate pentru care raportul de evaluare privind delistarea defavorizeaza actionarii minoritari.
"Eu nu detin actiuni la Hotel Mara, insa am prieteni care detin actiuni acolo. In schimb, am actiuni la un alt emitent care se confrunta cu aceeasi problema, respectiv Istru Braila. Problema evaluarilor este mai veche. Pana acum se realizau evaluarile pe baza mediei dintre pretul activului net si a fluxurilor financiare ori a pretului mediu ponderat sau a celui mai mare pret platit, ca in cazul ofertelor publice de preluare, insa ce se intampla acum este strigator la cer", spune Motogna.
Acesta este de parere ca evaluatorii stau la dispozitia actionarilor majoritari, facand rapoartele in functie de ceea ce doresc acestia si de informatiile pe care le pun la dispozitie.
"CNVM ar trebui sa stabileasca in mod clar metodele prin care se poate realiza o evaluare, pentru ca se ajunge sa se evalueze foarte jos. Se incalca legea, pentru ca toate actiunile au statut egal, nu poti sa calculezi intr-un mod pentru actionarii minoritari si in alt mod pentru cei majoritari", spune Motogna.
"De regula, in astfel de cazuri, in care evaluarea defavorizeaza actionarii minoritari, acestia pot actiona in instanta conducerea companiei sau evaluatorul. Acestia nu voteaza in AGA delistarea companiei la acel pret, dupa care merg in instanta", spune Drula.
 
Cum a evaluat Darian Complexul Mara:
  • Pe baza activului net corectat: a rezultat un pret de 40,37 lei/actiune, aferent unei valori de piata a companiei de circa 16 mil. lei. Evaluatorul a spus insa ca valoarea nu reflecta contextul actual de piata, fiind aferenta pachetului majoritar de actiuni.
  • Pe baza fluxurilor viitoare de numerar: pretul rezultat in acest caz este de 10,77 lei/actiune, aferent unei valori de piata a companiei de 4,3 mil. lei. Evaluatorul considera ca aceasta valoare reflecta mai bine conditiile de piata si rezultatele financiare ale companiei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO