Burse - Fonduri mutuale

Cat de eficienta este analiza tehnica la Bursa? Razvan Pasol: Analiza tehnica nu este astrologie, chiar da rezultate

Cat de eficienta este analiza tehnica la Bursa? Razvan Pasol: Analiza tehnica nu este astrologie, chiar da rezultate
19.05.2010, 00:00 483

Intercapital Invest si ZF a testat cateva strategii deinvestitii folosind cel mai simplu astfel de indicator, respectivmedia mobila, iar la prima vedere rezultatele sunt surprinzatoare.O privire mai atenta arata insa ca o astfel de strategie are insasi limite.

Astfel, Intercapital propune o strategie pe actiunile SIFOltenia (SIF5) care are la baza un principiu simplu: cumpara candpretul actiunilor urca peste media mobila la 21 de zile (o luna) sivinde (stai pe cash) cand pretul actiunilor coboara sub mediamobila.

Media mobila la 21 de zile reprezinta media aritmetica avalorilor de inchidere ale actiunilor SIF Oltenia din ultimele 21de sedinte. De exemplu, pretul actiunilor de luni, 17 mai estecomparat cu media aritmetica a preturilor din perioada 15 aprilie -17 mai.

Un investitor care ar fi cumparat actiuni SIF Oltenia la listare(1 noiembrie 1999) si ar fi aplicat o astfel de strategie ar ficastigat teoretic circa 30.200%, conform calculelor ZF. La oinvestitie initiala de 1.000 de lei, portofoliul sau ar valora la17 mai 2010 302.000 de lei.

Daca acelasi investitor ar fi aplicat o strategie buy&hold(cumpara si pastreaza), randamentul sau in aceeasi perioada ar fifost de circa 3.900%, adica la o investitie de 1.000 de lei el arfi avut acum un portofoliu de 40.000 de lei.

O astfel de strategie presupune insa disciplina din parteainvestitorului, astfel incat acesta sa nu se abata de la reguli sisa vanda sau sa cumpere atunci cand graficele ii dau semnalelerespective.

Disciplina este cuvantul de ordine in analizatehnica

"Pe hartie pare usor, dar cand trebuie sa iei decizia zici: maistau putin, vand doar jumatate. Nu cunosc pe cineva atat de rigurossa urmeze un model intocmai 10 ani de zile. Nu spun ca modelul estecel mai bun, sunt sigur ca exista si indicatori sau strategii maibune, sau daca folosesti si analiza fundamentala, cred ca potiobtine rezultate si mai bune, dar deja se complica lucrurile",spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

El mai spune ca avantajul pe care-l are o astfel de strategiefata de cea buy & hold este ca ofera un control mult mai mareal riscurilor si-l obliga practic pe investitor sa iasa din piatain momentele in care aceasta da semne de scadere.

De exemplu, in 2008, cand actiunile SIF Oltenia s-au depreciatcu 86%, folosirea modelului testat de Intercapital ar fi avut carezultat o scadere mult mai mica, de 26,8%.

Costurile de tranzactionare pot altera semnificativrandamentele

Pe de alta parte, trebuie tinut cont ca aceasta strategie deinvestitii se bazeaza pe o gestionare activa a portofoliului carein exemplul de mai sus implica realizarea a 233 de tranzactii(circa doua tranzactii pe luna), care presupun costuri detranzactionare. Aceste costuri de tranzactionare diminueazasemnificativ randamentul final daca sunt prea numeroase.

Conform calculelor ZF, aplicand aceeasi strategie, cu uncomision mediu de tranzactionare de 0,5% (aplicat atat la vanzare,cat si la cumparare), randamentul s-ar reduce semnificativ, de la30.200% la 9.200%.

Cu alte cuvinte, investitorul nu ar mai fi avut 302.000 de lei,ci doar 93.000 de lei. La un comision mediu de 1%, randamentul arscadea la 2.700%, si ar fi deja mai mic decat castigul obtinut deinvestitor fara niciun efort, prin buy&hold.

Astfel, desi teoretic castigurile obtinute prin aplicarea unorastfel de strategii sunt foarte mari, investitorul trebuie sa fieatent ce indicatori foloseste si care sunt costurile aferente.

O solutie ar fi aplicarea unor medii mobile pe o perioada mailunga, care ofera mai rar semnale de vanzare sau de cumparare, ceeace reduce costurile de tranzactionare.

Pe termen lung, unele strategii pot aduceprofit

ZF a testat pe actiunile SIF Oltenia o strategie similara,folosind indicatorul mediei mobile la 200 de zile a avut carezultat obtinerea unui randament de aproape 5.200%, peste castigulde 3.900% inregistrat de actiuni in aceeasi perioada. Poate pareaputin in comparatie cu randamentul de 30.200% dat de media mobilala 21 de zile, dar avantajul acestui din urma model este ca implicamult mai putin efort din partea investitorului, in 10 ani de zileacesta trebuind sa realizeze mai putin de 20 de tranzactii devanzare si de cumparare si implicit costurile suplimentare cuaceste tranzactii ar fi influentat mult mai putin randamentulfinal.

Chiar si asa, aplicand un comision mediu de 0,5% la vanzare saucumparare, randamentul mediu al strategiei ar cobori la 4.000%,fiind apropiat de randamentul strategiei buy&hold.

Astfel, nici chiar utilizarea consecventa a unor strategii detranzactionare bazate pe indicatori de analiza tehnica nugaranteaza randamente peste cele ale pietei, investitorii trebuindsa fie atenti la costurile de tranzactionare.

Totusi, indicatorii de analiza tehnica pot oferi investitorilorsemnale importante si-i pot salva de la pierderi semnificative, cums-a intamplat in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO