Burse - Fonduri mutuale

Cât de irelevantă este bursa de la Bucureşti în economie. Nici măcar o creştere de 5% a PIB nu mişcă acţiunile

 Cât de irelevantă este bursa de la Bucureşti în...

Autor: Liviu Popescu

06.12.2016, 00:07 610

Bursa de la Bucureşti a avut turul de forţă post-criză europeană în pe­rioada 2012-2014, când in­dicele BET a urcat cu 19%, 26%, respectiv 9%, ani în care economia creştea cu 3-4%. În prezent însă există un decalaj între avansul Pro­dusului Intern Brut preconizat pentru 2016, de circa 5%, şi cel al indicelui BET, în scădere cu 1%, consideră ana­liştii chestionaţi de ZF.

Printre explicaţiile aduse de aceştia cu privire la decuplarea bursei de eco­nomie se numără şi faptul că 46% din com­poziţia indicelui BET este repre­zentată de sectorul de energie şi utili­tăţi, afectat de un context negativ în 2016, numărul mic de emitenţi listaţi în top 100 cele mai mari companii din Ro­­mânia, dar şi faptul că avansul eco­no­miei româneşti este bazat pe con­sumul din import care nu generează valoare adăugată în economie. Este însă un paradox faptul că bursa este pe minus când România ar trebui să aibă unul dintre cei mai buni ani economici de după Revoluţie? Dacă da, de ce?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO