Burse - Fonduri mutuale

Cat timp trebuie sa aloci pe zi studiului Bursei ca sa ai un randament competitiv

01.06.2010, 00:00 69

Brokerii spun ca pentru a bate in mod constant piata si ainregistra un randament superior indicilor de pe Bursa, nu estenecesar numai un studiu intens si urmarirea zilnic a stirilor sipsihologiei investitorilor, ci si cativa ani de experienta pepiata, timp in care sa fi prins mai multe stadii ale Bursei,respectiv de crestere, scadere si acumulare.

Timpul zilnic pe care-l aloca un investitor pe Bursa depinde demodul in care vrea sa faca bani, spun brokerii.
"Daca vrei sa fi speculator si sa beneficiezi de amplitudinile dela zi al zi sau de la ora la ora, iti trebuie o monitorizarepermanenta si sa urmaresti tot ce influenteaza evolutia actiunilorpe care o speculezi. Un speculator inrait nu prea mai are timp dealtceva pe parcursul unei sedinte, dar acestia sunt cei caretraiesc din Bursa", spune Mihai Chisu, broker la firma deintermediere IFB Finwest, care noteaza ca 1-2% intr-o zi este unrandament bun pentru un speculator, de aceea are nevoie de cevabani la dispozitie.

Potrivit brokerilor, nu sumele de bani pe care le au la dispozitieii plaseaza pe investitori intr-o categorie sau alta, ciexperienta, riscurile si castigurile fiind aceleasi atat pentru ceicare investesc 500 de lei cat si pentru cei care joaca catevamilioane de lei.

Potrivit lui Chisu, o alta categorie de investitori, care urmarescconstant evolutia pietei si sunt conectati la mersul acesteia suntcei care incerca sa speculeze pe termene mai lungi, de catevasaptamani, sau luni si sa-si formeze niste modele, in special deanaliza tehnica.
Acesti investitori dedica cel putin 2-3 ore pe zi Bursei, si suntpasionati de analiza tehnica.

O alta categorie de investitori sunt a cei care nu au conotatiispeculative si investesc intr-un domeniu care cred ei ca auperspective de dezvoltare in timp.
Chisu mai spune ca sunt alti investitori care devin proprii loranalisti si care se intereseaza de cateva companii carora le dedicaun studiu intens, pentru ca mai apoi sa acumuleze pachete deactiuni cu perspectiva de crestere pe termen lung.
"Ca sa ajungi sa bati BET-ul iti trebuie un al saselea simt care sedezvolta in timp. Trebuie sa-ti dai seama de valentele psihologiceale investitorilor si sa actionezi in concordanta. Cei care ausucces pe Bursa nu tratateaza investitiile ca pe un joc de noroc sisunt foarte consecventi si au un set de reguli pe care le respecta.Isi fac programe personale si se uita in trecut sa vada unde augresit. De asemenea, cu cat esti mai rational cu atat faciperformanta pe Bursa", a precizat Mihai Chisu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO