Burse - Fonduri mutuale

Cat va pierde Broker Cluj din suspendarea dictata de CNVM?

Cat va pierde Broker Cluj din suspendarea dictata de CNVM?

Petru Prunea, presedintele Broker Cluj

02.02.2009, 00:00 42

Broker Cluj nu mai poate realiza tranzactii in numele clientilor sau pe cont propriu, incepand de vineri, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a hotarat suspendarea pentru doua saptamani a autorizatiei de functionare a societatii, in urma unei fraude realizate de directoarea sucursalei din Deva a firmei de brokeraj.

Potrivit CNVM, clientii Broker isi pot retrage banii sau actiunile din conturile deschise la societatea de brokeraj, astfel ca un numar mare de clienti ar putea migra catre alte firme. Acest lucru ar putea afecta semnificativ activitatea societatii de brokeraj, aflata in prezent in top 10 pe Bursa de la Bucuresti si intre primele trei locuri pe Bursa din Sibiu.
"Sunt multi clienti online care cu siguranta vor pleca daca nu se revine asupra deciziei intr-un timp cat mai scurt. Partea de online este gestionata de o sucursala care este de departe cea mai mare a Broker", a declarat pentru ZF Adrian Ceuca, directorul general adjunct al societatii de brokeraj din Cluj.
El mai spune ca societatile de brokeraj concurente au contactat clienti si agenti de servicii financiare ai Broker Cluj cu scopul de a-i atrage de partea lor.
"Sunt sucursale intregi care au fost contactate de alte societati de brokeraj, la nivel de directori de sucursala. Sa vedem ce se va intampla cu cei circa 120-150 de salariati care vor fi trimisi in concediu fara plata. Probabil ca unii agenti isi vor cauta de lucru in alta parte", a explicat Ceuca.
Gabriela Anghelache, presedintele CNVMReprezentantii Broker nu au inca o estimare a pierderilor pe care le-ar putea inregistra din oprirea activitatii. "Vom face un calcul asupra pierderilor pe care cu siguranta le vom imputa cuiva. Situatia nu este usoara. Avem pierderi de clienti de tranzactii, de oportunitati."
Broker Cluj este in prezent una dintre cele mai mari societati de intermediere de pe Bursa din punctul de vedere al numarului de clienti si al valorii tranzactiilor intermediate. Compania are, potrivit reprezentantilor sai, circa 10.000 de clienti.
Anul trecut, Broker a intermediat tranzactii pe Bursa de la Bucuresti in valoare de 645 mil. lei (175 mil. euro), ocupand locul 9 in topul brokerilor, cu o cota de piata de 3,66%, dupa ce in 2007 ocupase locul 5, cu o cota de piata de 5,09% si tranzactii de peste 1,9 mld. lei. Pe Bursa din Sibiu, societatea a urcat in 2008 pe primul loc, cu peste un milion de contracte incheiate.
Veniturile din comisioane de tranzactionare pe Bursa de Valori si piata RASDAQ s-au ridicat in primele noua luni ale anului trecut la circa 5,6 mil. lei (1,52 mil. euro), reprezentand o treime din veniturile totale din aceeasi perioada, de 16,7 mil. lei. Pierderea unui numar mare de clienti ar putea afecta destul de puternic activitatea Broker, in conditiile in care toate societatile de brokeraj se confrunta in aceasta perioada cu dificultati din cauza scaderii valorii dramatice a tranzactiilor de pe Bursa.
"Inca nu stim care vor fi pierderile. Partea de intermediere are o pondere mica in veniturile societatii", spune Petru Prunea, presedintele Broker.
Investitiile realizate pe cont propriu pe Bursa au fost in ultimii ani principala sursa de venit a Broker Cluj. Societatea, care isi proprunea in urma cu doi ani sa concureze cu SIF-urile, s-a finantat prin majorari de capital realizate pe Bursa, investind banii obtinuti tot pe Bursa. Cresterea Bursei in perioada 2005-2007 a favorizat obtinerea unor castiguri substantiale, astfel ca in 2007, Broker a raportat un profit net record de 38,35 mil. lei (11,5 mil. euro), care a provenit in proportie de peste 85% din activitatea de investitii. La sfarsitul lui 2007, compania avea un activ net de 161,5 mil. lei (44,7 mil. euro) si o capitalizare de circa 155 mil. euro.
Prabusirea pietelor de capital din intreaga lume in 2008 a determinat insa o scadere semnificativa a activitatii Broker atat pe partea de brokeraj, cat si pe cea de investitii. Astfel, compania a incheiat anul trecut cu un profit de 1,54 mil. lei (0,42 mil. euro) si active nete de 71,2 mil. lei (17,8 mil. euro). Pe Bursa, capitalizarea Broker s-a prabuit de peste 10 ori, ajungand in prezent la 5,5 mil. euro. CNVM a suspendat de la tranzactionare actiunile Broker incepand de vineri, pe termen nedeterminat, odata cu suspendarea autorizatiei de functionare. Motivatiile CNVM pentru cele doua hotarari au fost suspendarea autorizatiei agentiei din Deva a Broker unde autoritatile investigheaza o frauda de 870.000 de lei (peste 200.000 de euro) si faptul ca societatea de brokeraj nu a depus documentatia pentru avizarea a doi membri noi in Consiliul de Administratie, alesi la finalul anului trecut. Potrivit CNVM, suspendarea Broker este necesara si pentru continuarea investigatiilor privind activitatea desfasurata de Broker, cercetari care ar fi fost demarate in noiembrie 2008.
Petru Prunea sustine ca va depune o contestatie la CNVM. "Masura luata este excesiva si nejustificata de motivatia data de ei. Este o polita de platit pusa la cale de concurenti care vor sa castige clienti usor. Cui serveste aceasta sanctiune? Nu serveste nimanui, nici pietei, nici clientilor", sustine Prunea.
Gabriela Anghelache, presedintele CNVM nu a putut fi contactata ieri pentru comentarii.
 
Masurile CNVM impotriva Broker Cluj
 
29 ian. 2009: CNVM suspenda pentru doua saptamani autorizatia de functionare a Broker Cluj si opreste tranzactionarea actiunilor Broker pe Bursa pe termen nedeterminat.
28 ian. 2009: CNVM suspenda pentru 45 de zile autorizatia de functionare a sucursalei Broker Cluj din Deva, ca urmare a constatarii unor nereguli in functionarea societatii, in urma unui control al Comisiei. Reprezentantii Broker sustin ca ei au notificat CNVM cu privire la neregulile de la Deva, in urma unor controale interne.
3 nov. 2008: CNVM hotaraste declansarea unui control la Broker Cluj pentru investigarea activitatii companiei. Ordonanta 642 din 3.11.2008, prin care a fost decis controlul, nu se regaseste insa pe site-ul institutiei.
28 ian. 2008: CNVM suspenda activitatea a noua sucursale ale Broker din cauza ca nu aveau reprezentanti ai compartimentului de control intern si-l amendeaza pe Petru Prunea cu 5.000 de lei.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO