Burse - Fonduri mutuale

Cât valorează cel mai mare creditor cu capital privat românesc

Cât valorează cel mai mare creditor cu capital privat...

Autor: Andrei Chirileasa

08.12.2012, 20:00 2107

Casa de investiţii Capital Partners şi-a propus să scoată la iveală "campionii locali", firmele româneşti care sunt subevaluate din cauza contextului economic şi politic.

"Pe termen mediu de 2 până la 3 ani, Banca Transilvania (TLV) ar tre bui să se tranzacţioneze la un multiplu de circa 1,5-1,6 faţă de capitalurile proprii (869-927 mil. euro), ceea ce se traduce într-un discount faţă de ceea ce considerăm noi a fi valoarea corectă de 394 mil. euro", susţin analiştii casei de investiţii Capital Partners, care şi-au propus să scoată la lumină discounturile la care sunt evaluaţi "campionii locali", adică acele companii care au rezultate mai bune decât cele ale companiilor din acelaşi sector de activitate din regiune.

 

Cu o capitalizare de 494 mil. euro, Banca Transilvania este una dintre cele mai valoroase companii de pe bursa de la Bucureşti. În topul celor mai valoroase 100 de companii din România, realizat de ZF în parteneriat cu Capital Partners, Banca Transilvania ocupă în acest an locul 26.

De la începutul anului, acţiunile băncii au crescut pe bursă cu 40%, în condiţiile în care la nouă luni aceasta a raportat un profit net în creştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii Capital Partners consideră că banca Transilvania are potenţialul de a-şi creşte profitabilitatea rapid cu mici îmbunătăţiri la nivelul creditării.

"În actualul trend de dezinvestire susţinut de băncile multinaţionale , Banca Transilvania are în mod clar un avantaj competitiv deoarece este o bancă cu acţionariat majoritar local care are investitori pe termen lung în spate, printre care trei dintre SIF-uri, câţiva dintre fondatori şi BERD şi IFC, care asigură finanţări periodice în termeni competitivi.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO