Burse - Fonduri mutuale

Cătălin Chelu a preluat controlul la Carbochim după ce directorul general i-a vândut 17% din acţiuni

Cătălin Chelu a preluat controlul la Carbochim după ce directorul general i-a vândut 17% din acţiuni

Cătălin Chelu are unul dintre cele mai mari portofolii de companii listate de pe Bursă, deţinând pachete semnificative la peste 20 de firme de pe Bursă, majoritatea achiziţionate în ultimii ani

Autor: Adrian Cojocar

29.06.2011, 00:06 1376

Omul de afaceri Cătălin Chelu deţine concertat prin intermediulmai multor firme din Galaţi o participaţie de 33,94% dinac­ţiu­nile Carbochim Cluj, potrivit raportărilor pu­blicate ieripe Bursă. Totodată, Chelu deţine un pachet de control laElectroargeş Curtea de Argeş care a achiziţionat săptămâna trecută12,55% din acţiunile Carbochim în schimbul sumei de circa 4,1 mil.lei (un milion de euro).

Potrivit reglementărilor în vigoare, omul de afaceri gălăţeaneste obligat să deruleze în ter­men de două luni de la preluareacon­tro­lului o ofertă publică de preluare pentru restul de 53,5%din acţiunile Carbochim Cluj. Luând în calcul preţurile la careChelu a achiziţionat săptămâna trecută pachetul de con­trol de46,5% din acţiunile pro­du­că­to­rului de abrazivi, oferta depre­lua­re s-ar pu­tea ridica la circa 17,1 mil. lei (4,1 mil.euro).

Cătălin Chelu a investit din octombrie 2010 şi până în prezentpeste 9 mil. euro, pentru a deveni acţionar semnificativ în şasecompanii de pe bursă, însă cu toate acestea nu a derulat ofertăpublică de preluare la niciuna dintre societăţileachiziţionate.

Printre companiile la care Comisia Naţională a ValorilorMobiliare (CNCM) l-a obligat pe omul de afaceri să deruleze ofertede preluare se numără Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), LactateNatura Târgoviş­te (INBO), Altur Slatina (ALT) şi Comat Ga­laţi(COMT). Chelu a mai cumpărat recent acţiuni şi la producătorul devase emai­late Ves Sighişoara, respectiv la pro­du­că­torul deobiec­te ceramice Faimar Baia Mare (FMAR), la care de asemeneadeţine un pa­chet de control.

Printre acţionarii care i-au vândut lui Cătălin Cheluparticipaţiile pe care le deţineau la Carbochim Cluj se numărăViorel Popoviciu, care a cedat circa 17,6% din acţiuni în schimbulsumei de 5,8 mil. lei (1,4 mil. euro). SIF Banat-Crişana (SIF1) şiBroker Cluj (BRK) şi-au lichidat poziţiile în companie de 13,08% şirespectiv 11,44% din acţiuni în cadrul unor tranzacţii în valoarede circa 7,2 mil. lei (1,7 mil. euro).

Din acţionariatul Carbochim mai fac parte în prezent Titus DanPopa, cu un pachet de 11,16% din companie, Mircea Ionescu, cu10,79% din acţiuni şi Ion Răducanu, care deţine o participaţie de10,68%.

Acţiunile Carbochim Cluj (CBC) înregistrau ieri un declin de14,3%, până la nivelul de 6,7 lei/unitate. La acest nivel,capitalizarea companiei este de 6,1 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO