Burse - Fonduri mutuale

Câţi bani varsă în 2018 în piaţă companiile din BET: 2,7 mld. lei, la fel ca în 2017

Câţi bani varsă în 2018 în piaţă companiile din...

Autor: Liviu Popescu

09.05.2018, 00:07 650

Companiile din structura indicelui BET plătesc minoritarilor 2,7 mld. lei ca dividende anul acesta, sumă ase­mănătoare cu cea din 2017, în contextul în care Guvernul a cerut din nou aproape integral profiturile emitenţilor din subordine, potrivit calculelor ZF.

Dividendele cuvenite acţionarilor non-stat sunt văr­sate direct în piaţă, în timp ce contul trezoreriei statu­lui este ţinut la BNR, deci banii primiţi de stat ies din piaţă.

Anul trecut Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING, explica scumpirea creditării, reflectată prin evoluţia indicelui Robor, şi în contextul dividendelor suplimen­tare cerute de Guvern de la companiile de stat pentru echilibrarea bugetului.  „Anul trecut plata de dividende a fost unul din factori într-o altă conjunctură, principalul factor atunci fiind prefinanţarea deficitului bugetar pe tot parcursul anului şi realizarea deficitului în ultima lună a anului. În momentul actual, cu surplusul de lichiditate pentru aprilie de 18 miliarde lei, nu mă aştept să văd vreo influenţă asupra ratelor de dobândă“, spune Dascălu.

În 2017 sumele plătite statului sub formă de dividende au ieşit din bănci (inclusiv rezervele care sunt ţinute tot în de­pozite) şi au fost transferate în contul trezoreriei statului la BNR, ceea ce a dus la scăderea lichidităţii în sistemul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO