Burse - Fonduri mutuale

Ce acţiuni cumpără românii pe bursa de la Viena? Băncile, petrolul şi imobiliarele sunt în topul preferinţelor

Ce acţiuni cumpără românii pe bursa de la Viena?...

Autor: Radu Bostan

20.07.2015, 15:09 1329

Românii au tranzacţionat acţiuni austriece de peste 8 milioane de euro în primul semestru, prin intermediul firmei locale de brokeraj BT Securities, în topul preferinţelor situându-se companiile de petrol, băncile şi firmele de real estate care au operaţiuni şi în România. Câştigul cumulat de aceştia din investiţiile austriece a fost de 1,5 mil. euro în primul semestru.

Câteva zeci de români şi-au diversificat portofoliul prin investiţii în acţiuni ale companiilor austriece listate la bursa din Viena, mai lichidă decât cea de la Bucureşti şi cu o evoluţie superioară în prima parte a anului acesta, alimentată de programul de relaxare monetară din zona euro.

Indicele de referinţă al bursei de la Bucureşti, BET, a crescut cu 3% în primul semestru, în timp ce indicele ATX al bursei de la Viena s-a apreciat cu 10%. Anul trecut însă bursa de la Viena s-a corectat puternic cu minus 15%, în timp ce bursa de la Bucureşti a câştigat peste 9%.

Lideri de pluton la creşteri au fost în acest an acţiunile grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, şi titlurile Erste Bank, acţionarul majoritar la BCR, şi Raiffeisen Bank International, prezent şi în România, care s-au corectat puternic anul trecut cu până la un minus de 51% în euro în 2014.

„În primele şase luni ale acestui an au tranzacţionat 69 de clienţi, care au realizat un rulaj de 8,2 milioane euro pe bursa de la Viena. 22 dintre aceştia sunt clienţi care şi-au creat cont anul acesta (clienţi noi)“, a spus Radu Roşca, directorul general al BT Securities.

Firma de brokeraj face parte din grupul financiar Banca Transilvania. BT Securities este una din cele două firme româneşti de brokeraj care sunt înregistrate ca membru-remote al bursei din Viena (Wiener Börse AG-WBAG). A doua firmă este BlueRock Financial Services, ale cărei rulaje pe bursa austriacă sunt însă mai mici. „În total s-au realizat 1.939 de tranzacţii din care 1.049 de cumpărare acţiuni. Primele cinci companii tranzacţionate pe WBAG de către clienţii noştri sunt OMV, Erste Bank, Raiffeisen Bank International, Buwog şi Atrium European Real Estate, aceştia marcând profit în 87,5% din cazuri şi înregistrând un profit cumulat pe primul semestru de 1,5 milioane euro“, a mai precizat Roşca.

Acţiunile grupului petrolier OMV au revenit pe plus anul acesta, cu un avans de 12% în primul semestru, după ce de-a lungul lui 2014 au pierdut 36% din valoare pe fondul ieftinirii bruşte a cotaţiilor internaţionale ale petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO