Burse - Fonduri mutuale

Ce au invatat fondurile de actiuni din pierderile de anul trecut

Ce au invatat fondurile de actiuni din pierderile de anul trecut
03.03.2009, 00:00 29

Fondurile de actiuni continua seria de scaderi si in 2009, afisand pierderi de pana la 36%, dimensiunea mica a Bursei tinandu-le captive in strategiile de investitii care le-au adus pierderi istorice anul trecut.

"E greu sa construiesti un portofoliu pentru un fond de actiuni fara expunere pe sectorul financiar si cel al SIF-urilor, printre cele mai afectate de criza anul trecut. Lichiditatea este printre cele mai importante criterii de selectie a plasamentelor unui fond de actiuni, iar SIF-urile, in ciuda scaderilor inregistrate, raman titluri lichide", a spus Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management.
Fondurile de actiuni care au raportat cele mai mari scaderi in 2009 sunt si perdantii anului trecut. Respectivele fonduri de actiuni sunt insa printre putinele care au ramas cu expunerea "regulamentara" pe piata de actiuni, respectiv de peste 66% din active, si nu au ales sa se refugieze de scaderi in depozite bancare. Fondul de actiuni BT Index, administrat de BT AM, a raportat o pierdere de 36,2% in primele doua luni din 2009, in timp ce fondul de actiuni Napoca, administrat de societatea Globinvest, a inregistrat o depreciere de 31,1%. Cele doua fonduri de actiuni au incheiat anul trecut cu scaderi de 61,4%, respectiv de 78,8%. Al doilea fond de actiuni al BT AM, BT Maxim, a pierdut in primele doua luni ale anului 30,5% din valoarea unitatii, in timp ce Raiffeisen Romania Actiuni, administrat de Raiffeisen Asset Management, a pierdut 25,4%. Cele doua fonduri au pierdut anul trecut 73,7%, respectiv 79,1% din valoarea unitatii.
Tinand cont ca indicii bursieri au pierdut peste 30% din valoare anul acesta, toate fondurile de actiuni au raportat pierderi in 2009. Fondurile de actiuni care au pana la 50% din active plasate in depozite bancare au raportat cele mai mici scaderi in 2009, respectiv Investica Altius, administrat de Investica Asset Management, cu minus 1,4%, si KD Maximus, administrat de KD Investments, cu minus 10,8%.
Privind in urma la 2008, an in care fondurile de actiuni au inregistrat pierderi istorice de pana la 80%, administratorii spun ca principalele greseli pe care le regreta nu sunt cele legate de strategia de investitii, pentru ca piata locala nu ofera prea multe alternative de diversificare, cat cele legate de anticiparea impactului pe care criza financiara din SUA il va avea pe piata locala.
"Nu am luat in calcul ca pe piata romaneasca corectiile ar putea fi mai puternice decat in SUA sau in Europa. Lichiditatea a fost punctul slab al pietei locale de capital in aceasta privinta", a spus Walter Blaj, director general al societatii de administrare Globinvest.
"In prima jumatate a anului, circula teoria ca statele emergente vor evolua decuplat de Statele Unite si vestul Europei. Nu a fost asa insa", a spus Hanga.
Cate dintre fondurile de actiuni care si-au pastrat o expunere ridicata pe piata de actiuni anul trecut, in asteptarea unei reveniri a Bursei, isi vor mai pastra "curajul" si in 2009 este dificil de estimat.
"In cazul fondului BT Maxim, vom incerca sa mentinem expunerea pe actiuni la peste 66% din active pentru ca il vindem ca fond de actiuni. Daca investitorii ar fi vrut sa investeasca in depozite, ar fi ales un fond de obligatiuni sau unul monetar, si nu un fond de actiuni", a explicat Hanga de la BT AM.
"O reducere a expunerii pe piata de actiuni prezinta riscul ca fondul de actiuni nu mai poate lua parte la revirimentul Bursei atunci cand acesta va avea loc. Oricum, dobanda pe care fondurile de actiuni o incaseza din depozitele bancare nu poate amortiza decat partial pierderile de pe Bursa", a conchis Walter Blaj.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO