Burse - Fonduri mutuale

Ce au promis şi ce au făcut politicienii pentru Bursă

Ce au promis şi ce au făcut politicienii pentru Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

30.11.2010, 23:48 25

Toţi liderii politici care s-au succedat la putere de-a lungulultimilor ani, indiferent de apartenenţa politică, s-au declaratsusţinători ai pieţei de capital, promiţând listarea companiilor destat.

Dacă toate proiectele anunţate din 2004 încoace ar fi fost dusela bun sfârşit, Bursa ar fi avut în prezent o capitalizare cu celpuţin 6,5 miliarde de euro mai mare (faţă de nivelul actual de 14mld. euro), iar valoarea tranzacţiilor zilnice s-ar fi măsurat înzeci de milioane de euro (faţă de 3 mil. euro, cât a fost media înultimele luni).

BCR, Romtelecom, Romgaz, Aeroportul Henri Coandă, ElectricaMuntenia Nord şi Electrica Muntenia Sud sunt cele mai importantedintre companiile pe care politicienii le-au promis Bursei de-alungul timpului.

Cele şase companii valorează în prezent 6,6 mld. euro, conformanuarului "Top 100 cele mai valoroase companii din România",realizat de ZF în colaborare cu casa de investiţii CapitalPartners.

În ultimii şase ani, doar două companii de stat au fost listatela Bursă: Transelectrica (în 2006) şi Transgaz (în 2007), aducândun plus de un miliard de lei la capitalizarea BVB.

Listarea Fondului Proprietatea, IPO-ul Romgaz, vânzarea unorpachete suplimentare din OMV Petrom, Transgaz şi Transelectrica sauchiar vânzarea pe Bursă a participaţiei statului la Romtelecom,toate promise pentru anul viitor, ar putea scoate din amorţeală opiaţă care a devenit în ultimii doi ani tot mai neinteresantăpentru investitori. Asta dacă nu rămân toate doar promisiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO