Burse - Fonduri mutuale

Ce câştiguri au adus în 2013 cele mai rentabile companii de pe bursă

Ce câştiguri au adus în 2013 cele mai rentabile...
19.01.2014, 00:23 1270

Un portofoliu realizat din acţiunile celor mai rentabile 10 companii de la bursă cu ponderi egale ar fi generat anul trecut un câştig de 40%, care s-ar fi situat peste avansul de 30% al indicelui BET incluzând dividendele acordate de companii.

Ziarul Financiar a analizat indicatorul de rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) pentru 81 de companii listate pe bursă şi piaţa RASDAQ şi a selectat 10 societăţi care aveau cele mai mari rentabilităţi medii din ultimii cinci ani (perioada 2008 - 2012) pentru a vedea ce randamente ar fi adus acestea în anul bursier 2013.

Portofoliul format din aceste 10 acţiuni ar fi adus anul trecut un câştig total de 40%, peste cel adus de BET incluzând dividendele acordate de companii, care s-a cifrat la circa 30%. Rentabilitatea capitalurilor proprii este un indicator de profitabilitate al companiilor care arată cât de rapid îşi cresc acţionarii societăţii averea cu profitul pe care firma îl generează. Faptul că un astfel de portofoliu ar fi generat un randament peste media pieţei arată că investitorii iau în calcul acest indicator, care este unul important pentru puterea companiei de a genera profituri. Cele mai rentabile 10 acţiuni de pe bursă au adus anul trecut numai din dividendele acordate pe parcursul lui 2013 un câştig mediu de 11,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO