Burse - Fonduri mutuale

Ce este de urmărit pe bursă săptămâna aceasta

Foto Cristina Nichituş

Foto Cristina Nichituş

Autor: Andrei Chirileasa

15.04.2013, 00:03 1255

Marţi, 16 aprilie, se închide oferta publică de vânzare a 15% din acţiunile Transgaz şi va fi anunţat preţul de ofertă. Investitorii instituţionali au putut subscrie acţiuni Transgaz la preţuri cuprinse între un minim de 171 de lei şi 230 de lei, iar pe baza ordinelor lor se va stabili preţul de închidere a tranzacţiei. Investitorii de retail au avut şi ei alocate două traşe în care au putut subscrie la preţul fix de 230 de lei, dar în final vor plăti acelaşi preţ ca şi investitorii instituţionali. Mai mult, investitorii de pe tranşa mică, unde au fost acceptate subscrieri de până la 1.000 de acţiuni, care au subscris în primele trei zile ale ofertei, vor primi un discount de 5% faţă de preţul de ofertă.

Miercuri, 17 aprilie, este ultima zi în care investitorii pot cumpăra acţiuni SIF Moldova (SIF2) pentru a beneficia de dividende. Joi, 18 aprilie, dividendele expiră (data ex-divided). Dividendul brut pe acţiune la SIF Moldova este de 0,24 lei/acţiune, iar randamentul este de 16,8%, raportat la preţul de vineri, de 1,425 lei/acţiune. Joi, acţiunile SIF2 se vor corecta cu o valoare apropiată de cea a dividendului. Plăţile încep în termen de 60 de zile de la publicarea hotărârilor AGA în Monitorul Oficial.

Joi, 18 aprilie, sunt adunările generale ale acţionarilor de la BRD şi Biofarm (BIO). La Biofarm, consiliul de administraţie a propus un dividend de 0,013 lei/acţiune (5,64% din preţul acţiunilor). BRD nu distribuie dividende deoarece a avut pierderi în 2012.

Vineri, 19 aprilie, sunt adunările generale ale acţionarilor la Broker Cluj (BRK) şi SIF Oltenia (SIF5). Miza mai mare este la SIF Oltenia, unde va fi ales un nou consiliu de administraţie pentru următorii patru ani, însă cel mai probabil AGA se va ţine sâmbătă, la a doua convocare. Tudor Ciurezu, preşedintele CA, şi candidaţii propuşi de omul de afaceri Florin Pogonaru sunt favoriţi la câştigarea alegerilor.

Sâmbătă, 20 aprilie, este convocată adunarea generală a acţionarilor la SIF Transilvania (SIF3). Şi aici miza este ridicată, deoarece pe ordinea de zi este alegerea unui nou consiliu de administraţie. Preşedintele SIF3, Mihai Fercală, a mai propus şi trecerea la un sistem de conducere dualist, cu directorat şi consiliu de supraveghere, propunere ce va fi dezbătută în AGA extraordinară.

Alte AGA: Sinteza Oradea (STZ, 16 apr.), Farmaceutica Remedia Deva (RMAH, 17 apr.), Vrancart Adjud (VNC, 17 apr.), Comelf Bistriţa (CMF 18 apr.), Alumil Rom Industry (ALU, 19 apr.), Electroaparataj Bucureşti (ELJ, 20 apr.)

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO