Burse - Fonduri mutuale

Ce fac brokerii care si-au pierdut locul de munca din cauza crizei financiare

Ce fac brokerii care si-au pierdut locul de munca din cauza crizei financiare
15.12.2008, 18:07 157

Anul 2008 a fost unul dintre cei mai negri ani din istoria pietei locale de capital, marcat de scaderi abrupte si de vestile proaste venind de peste Ocean despre falimentele unor mari banci de investitii. Criza financiara a atins punctul de fierbere pe 14 septembrie. Odata cu anunturile in cascada ale marilor banci de investitii americane intrate in faliment sau la un pas de prabusire. A urmat mai apoi luna octombrie, cand criza a contaminat pietele europene, marile grupuri financiare cerand sprijinul guvernelor locale pentru lichiditati.

"Luna octombrie a fost cea mai grea din 2008. Octombrie ne-a dat pur si simplu peste cap", spune Diana Manescu-Bogdan, director tranzactii la societatea de brokeraj Trend din Bacau.
Doar in luna octombrie, SIF-urile au scazut cu 56,4%, ducand astfel deprecierea pe zece luni la nivelul record de 85,9%. Indicele BET, care include cele mai lichide zece companii listate la Bursa, s-a prabusit cu 32,6% in octombrie si cu 70,8% in primele zece luni. Indicele BET-C, care reflecta evolutia tuturor companiilor listate la Bursa, a pierdut 32,9% in octombrie si 67,4% in primele zece luni.
"Cel mai mult m-a impresionat un client care a venit la sediul societatii si a spus ca vrea sa cumpere actiuni care au ajuns la preturile de acum trei ani, cand el nu a reusit sa plece de la serviciu pentru a cumpara", continua brokerul din Bacau.
Scaderile lunii octombrie s-au adaugat unui lung sir de deprecieri inregistrate de Bursa de la Bucuresti in lunile anterioare, provocand astfel goluri adanci in portofoliile investitorilor si profiturile societatilor de brokeraj.
Pentru a trece cu bine de criza financiara, societatile de brokeraj au fost nevoite sa renunte la parte din brokeri, fie prin disponibilizare, fie prin numirea acestora drept agenti delegati. Ca agent delegat, brokerul isi pastreaza portofoliul de clienti, lucrand pe baza de mandat, fara carte de munca. Astfel, brokerul poate incasa in continuare comisioane din tranzactiile clientilor si, in acelasi timp, sa caute alt loc de munca. Aproape 60 de brokeri au fost concediati in intervalul cuprins intre 24 noiembrie si 5 decembrie, cu o luna inaintea sarbatorilor de iarna, din cauza crizei financiare.
"Decizia de a parasi piata de capital am luat-o in vara acestui an, iar efectiv contractul de munca l-am incheiat cu Estinvest acum aproape trei luni. De atunci, am ramas sa colaborez in continuare cu Estinvest ca agent delegat pastrand clientii", povesteste Victor Stan, in varsta de 24, care a lucrat in calitate de trader din 2005 pentru societatea de brokeraj Estinvest.
"Am reusit sa pornesc o afacere in domeniul IT, domeniu cu care cochetam de mai bine de un an. Lucrez doar cu clienti straini si deocamdata nu se simt prea tare efectele crizei financiare. Bineinteles, ca agent delegat, comisionul din tranzactiile clientilor este o alta sursa de venit, deloc de neglijat in aceste vremuri", continua Stan.
Alternativele profesionale ramase pentru brokerii desprinsi de ringul bursier nu sunt putine, insa nu sunt pe masura profiturilor cu care i-au obisnuit ultimii ani de crestere neintrerupta a Bursei.
Adrian Caramiha, care s-a retras la inceputul anului din functia de director general adjunct de la societatea Broker Cluj, este de parere ca "brokerul este un vanzator. Acum nu va mai vinde actiuni sau derivate, ci alte produse din sectorul financiar, precum asigurari sau credite".
"Se pot orienta catre consultanta sau asigurari. O parte dintre brokerii de la agentiile noastre au ramas cu portofoliul de clienti, altfel ca pot inregistra venituri si din comisioanele de tranzactionare", spune Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.
"Celor care au plecat acum si au renuntat la portofoliul de clienti le va fi foarte greu sa se reintoarca, pentru ca intre client si broker exista o legatura ce nu poate fi intretinuta decat prin contacte directe, indiferent cat de performanta este platforma de tranzactionare online", spune Marius Trif, director general la societatea de brokeraj Carpatica Invest cu sediul in Sibiu.
 
Cititi o analiza despre situatia brokerilor care si-au pierdut in acest an locul de munca in numarul de maine al revistei Business Magazin
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO