Burse - Fonduri mutuale

Ce fac companiile de la bursă: 28 de firme şi-au publicat rezultatele pe T1, din care şase companii incluse în indicele BET

Ce fac companiile de la bursă: 28 de firme şi-au...

Autor: Liviu Popescu

15.05.2017, 00:07 1473

Un număr de 28 de emitenţi de la Bursa de Valori şi-au publicat săptămâna trecută rezultatele financiare aferente pri­mului trimestru, din care şase – Conpet, Electrica, Nu­cle­ar­electrica, OMV Petrom, Romgaz, BVB - fac parte din indicele de referinţă BET. Săptămâna aceasta se anunţă una şi mai încărcată pentru raportările primelor trei luni, azi fiind rândul MedLife, Antibiotice Iaşi, Transelectrica, Transgaz, Oil Terminal, iar mâine este aşteptată la tran­zacţionare Digi, a cărei vânzare de acţiuni a fost cea mai mare a unei companii private din istoria BVB.

 

Nuclearelectrica, profit de 84 mil. lei în T1

Nuclearelectrica (SNN), producător de energie nucleară şi combustibil nuclear, a obţinut în primele trei luni un profit net de 84 mil. lei, mai mare cu 26% faţă de T1/2016, în timp ce afacerile s-au majorat cu 6%, la 488 mil. lei. Vineri acţiunile companiei au închis la 7 lei, în urcare cu 1,45% faţă de şedinţa precedentă.

 

Grupul Electrica, pierderi de 51 mil. lei

Grupul Electrica (simbol bursier EL), cel mai mare jucător din sectorul distribuţiei şi furnizării de energie electrică, a raportat o pierdere de 51 mil. lei în primele trei luni faţă de un profit de 142 mil. lei în T1/2016, în timp ce veniturile au scăzut uşor la 1,39 mld. lei. Compania motivează pierderile din cauza condiţiilor meteo extreme de la începutul anului care au dus la creşterea cererii de energie electrică şi în acelaşi timp au afectat mai multe tehnologii de producere a energiei, iar astfel a determinat dezechilibre majore în piaţa de energie. Vineri acţiunile au închis la 14,96, plus 0,81%.

 

Conpet, profit de 19,5 mil. lei, plus 6%

Conpet Ploieşti (COTE), companie care transportă ţiţei prin conducte şi căi ferate, a avut în primul trimestru un profit net de 19,5 mil. lei, plus 6%, la afaceri de 91 mil. lei, în scădere cu 3%. La finele lunii martie Conpet avea 969 mil. lei capitalizare, adică pe locul 14 în top 25 emitenţi după capitalizare.

 

Zentiva, plus 10% atât la afaceri, cât şi la profit

Producătorul de medicamente Zentiva (simbol bursier SCD), parte a grupului francez Sanofi, a raportat pentru primul trimestru afaceri de 110 mil. lei, plus 10% faţă de primele trei luni din 2016, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 10%, la 18,2 mil. lei. Pe de altă parte, profitul operaţional a scăzut cu 9%, la 22,6 mil. lei.

 

Analist: BVB şi OMV Petrom, rezultate foarte bune

Ronnie Khreis, analist la Intercapital, scrie într-un raport că emitenţii BVB şi OMV Petrom, ambii din componenţa indicelui de referinţă BET, s-au evidenţiat printr-o evoluţie foarte bună a rezultatelor pentru primul trimestru. BVB a anunţat pentru primul trimestru un profit net atribuibil acţionarilor la nivel de grup de 2,78 milioane lei, de 31 de ori mai mare faţă de primul trimestru al anului trecut. „Rezultatele foarte bune pe primul trimestru şi finalizarea cu succes a ofertei DIGI au dus la o creştere de 8,05% a titlurilor BVB în şedinţa de joi”, spune Ronnie Khreis. La nivel săptâmânal creşterea e de 7,76%, acţiunile BVB atingând pe parcursul săptămânii cel mai ridicat nivel din ultimele 23 de luni.

 

Aprecieri în linie pe indicii locali

Indicele BET a crescut cu 1,3% săptămâna trecută  BRD şi TLV fiind singurele titluri din cadrul indicelui care au scăzut în perioada analizată, cu 4% respectiv cu 0,36%. De la începutul anului, BET are 18,6%. Cea mai mare creştere s-a înregistrat pe BET-NG, de 3,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO