Burse - Fonduri mutuale

Ce fac investitorii ca să plătească impozit mai mic pe Bursă

28.06.2010, 23:43 28

Investitorii de la Bursă care deţin acţiuni pe profit cu ovechime mai mare de un an mai au la dispoziţie două zile pentru ale vinde beneficiind de un impozit de 1% pe câştig, faţă de o cotăde impozitare de 16% cât va fi începând cu 1 iulie în urmamodificărilor din Codul fiscal.

Brokerii spun că investitorii şi oamenii de afaceri care auachiziţionat pachete importante la o companie sau au cumpărat firmeîn urmă cu mai mulţi ani la preţuri derizorii pot să facă economiiserioase dacă le transferă pe o firmă sau unei rude, plătind unimpozit de 1% pe profitul obţinut, în loc de 16%, cât va fi de la 1iulie.

În ultima perioadă s-au înmulţit cazurile în care uniiinvestitori au vândut şi au cumpărat succesiv acţiuni, marcându-şiastfel profituri anterioare, pentru a evita impozitarea acestora cuo cotă de 16%. O altă variantă folosită şi mai puţin costisitoareeste cea a transferului pachetului de acţiuni către o rudă, pentrua limita costurile de tranzacţionare.

"De obicei clienţii care investesc pe termen foarte lung pot săfacă tranzacţii de limitare a impozitării din câştigurile de peBursă, dar sunt destul de puţine astfel de cazuri. Am verificat şieu, dar nu am clienţi care au acţiuni de mai mult de un an", spuneMihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO