Burse - Fonduri mutuale

Ce factori alimentează revenirea Bursei?

Ce factori alimentează revenirea Bursei?
17.06.2010, 23:43 48

În ultima săptămână Bursa de la Bucureşti a înregistrataprecieri pe indici chiar şi de 20%, cea mai mare volatilitatefiind consemnată de indicele societăţilor financiare BET-FI, care aurcat la 23.000 de puncte. Indicele BET a înregistrat ovolatilitate mai redusă, de aproape 10%.

Brokerii sunt de părere că bursa se înscrie astfel pe un trendde revenire, după corecţiile puternice din mai, perioadă în carepiaţa a coborât cu circa 40%. Scăderea cotaţiilor din luna mai s-adatorat în principal agravării contextului economic extern, înspecial pe fondul problemelor de deficit cu care s-au confruntatţările din zona euro.

"S-a trecut de la un pesimism exagerat faţă de zona euro şimoneda euro legat de problema datoriilor Spaniei, Portugaliei etc.la o abordare mai echilibrată şi după ce emisiunile de eurobonduriale acestor state au fost foarte bine primite de investitori. Caurmare, pieţele bursiere au reacţionat pozitiv, şi piaţa americană,care nu avea oricum alte motive să scadă, datele macro de acolofiind foarte bune, a revenit pe creştere. Bursa s-a contaminat şiea de creşterile pieţelor globale", a explicat Iulian Panait,preşedintele firmei de consultanţă în investiţii KTD Invest.

Cătălin Miron, directorul de tranzacţionare al societăţii deintermediere Ieba Trust, apreciază că pe Bursă s-a mai eliminat dintensiunea acumulată în luna mai şi că treptat reapare entuziasmulinvestitorilor pentru cumpărare.

"Evoluţia din ultima săptămână aduce mai degrabă a revenire dupăscăderile puternice din luna mai, unde în piaţă există un sentimentnegativ, atât pe plan intern, dar mai ales pe plan extern,referitor la problemele de deficit ale Greciei şi ale altor statedin regiune. S-a eliminat din tensiune, iar acum se observă unentuziasm mult mai mare în piaţă", a declarat Cătălin Miron

De altfel, în ultima săptămână valoarea tranzacţiilor a depăşitzilnic 10 mil. euro, fiind printre cele mai ridicat rulaje dinultimele două luni. Faptul pentru care Bursa nu a reluat maidevreme creşterile are legătură cu climatul politic interninstabil, prin introducerea unei moţiuni de cenzură împotrivaguvernului. Nici măcar listarea Bursei de Valori (BVB) pe propriaplatformă nu a dus la o creştere semnificativă a rulajelor dinpiaţă.

"Bursa a stagnat la nivelurile de rezistenţă, apoi a intratîntr-o perioadă de consolidare pe volume mici, până la deciziareferitoare la moţiune. Faptul că a picat moţiunea a dat un semnalpozitiv în piaţă, în ideea stabilităţii politice şi implicit a unuimediu stabil şi în economie", a mai spus Miron.

La sfârşitul lunii trecute, Bursa a atins minimele din acest an,după o scădere de aproape 40%, indicele BET oprindu-se din scăderela nivelul de 4.700 de puncte, iar indicii societăţilor financiarela pragul de 18.000 de puncte.

"Dacă căutăm motive şi din punct de vedere al analizei tehnice,acolo unde s-au oprit indicii Bursei existau praguri puternice desuport, respectiv nişte retrageri Fibonacci care indicau o posibilăîntoarcere de trend", a adăugat Panait.

În continuare, brokerii se aşteaptă la o evoluţie volatilă pevolume ridicate, în condiţiile în care speculatorii vor ieşi dinpiaţă pentru a marca din profit, însă vânzările vor fi compensatede creşterea interesului la cumpărare.

"Piaţa va rămâne în continuare volatilă, iar bursa se observăcum reacţionează puternic la cel mai mic semnal pozitiv.Investitorii sunt nerăbdători să-şi recupereze pierderile de lunatrecută, iar speculatorii nu mai au răbdare şi ies în piaţă.Important este că există interes şi la cumpărare", a continuatMiron.

Din iulie însă este aşteptată reducerea volatilităţii şi arulajelor în piaţă, pe măsură ce numărul investitorilor activi dinpiaţă se va reduce pe durata verii.

"Cred că pieţele vor rămâne în continuare predominant pozitive.Probabil că partea cea mai accelerată a creşterilor a fost parcursădeja şi mă aştept ca aprecierile să fie mai mici până la sfârşitullunii iulie. Mai departe este foarte greu de previzionat", aîncheiat Panait.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO