Burse - Fonduri mutuale

Ce-i îndeamnă pe investitori să cumpere acţiuni Oltchim?

Ce-i îndeamnă pe investitori să cumpere acţiuni Oltchim?

Autor: Adrian Cojocar

01.03.2012, 00:05 1616

Titlurile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au făcut din nou spectacol pe bursă în condiţiile în care, după două şedinţe consecutive de apreciere cu câte 15% pe zi, investitorii au luat cu asalt aceste titluri, realizând ieri peste 400 de tranzacţii în valoare de circa un milion de lei (235.000 de euro).

Valoarea tranzacţiilor de ieri cu titluri Oltchim a fost de circa opt ori mai ridicată decât cele realizate într-o zi obşnuită cu acţiunile combinatului chimic.

Brokerii spun că interesul investitorilor faţă de aceste acţiuni este legat în primul rând de preţul la care combinatul controlat de stat ar putea fi vândut în lunile următoare în cadrul procesului de privatizare. "Miza pentru acţionarii minoritari ai Oltchim poate să fie legată de preţul care ar putea rezulta în urma privatizării companiei. Dacă acest preţ va fi mai mare decât cel de acum de pe bursă, logic ar fi ca şi cotaţia Oltchim să se stabilizeze undeva în jurul acelui preţ. Altă miză nu prea văd. Combinatul are şi nişte datorii. Teoretic statul nu are cum să ierte compania de datorii, dar ar putea veni un avantaj şi din direcţia aceasta", spune Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă în investiţii KTD Invest.

La cotaţia de pe parcursul şedinţei de ieri, de 0,1465 lei/acţiune, Oltchim valorează pe bursă circa 115 mil. euro. "Un eveniment de genul încheierii cu succes a privatizării Oltchim de obicei atrage interes din partea investitorilor, fiind teoretic un eveniment pozitiv. Totuşi dacă vom afla că preţul rezultat în urma privatizării combinatului se va afla sub cel de pe bursă, acţiunile se vor corecta. Oltchim este o companie mare şi preţul acestor titluri a arătat că se poate mişca pe distanţe foarte lungi. Din această cauză titlurile Oltchim merită avute în vedere pentru partea mai speculativă şi riscantă a portofoliului unui investitor, dar nu să se apuce să investească sume mari de bani în Oltchim. M-aş gândi că achiziţiile din ultimele zile sunt ale unor fonduri pe ideea că vor vinde ulterior celor de la PCC", a precizat Panait.

El a atras atenţia asupra faptului că noul proprietar al Oltchim, în cazul în care cumpără creanţa statului, poate să ceară conversia datoriilor Oltchim în acţiuni şi să dilueze în acest fel minoritarii care ar fi forţaţi să aducă sume de bani importante în companie pentru a-şi menţine participaţia.

Capitalurile proprii ale Oltchim erau negative la 31 decembrie 2011, de -756 mil. lei, ceea ce înseamnă că noul proprietar care va prelua combinatul trebuie să deruleze o majorare de capital pentru a aduce pe plus capitalurile companiei.

"Cred că şansa cea mai mare pentru preluarea combinatului la privatizare o are tot grupul care acţionează concertat cu PCC. Nu văd cine ar dori să cumpere Oltchim ştiind că vor avea de-a face cu nişte acţionari minoritari atât de puternici. Aceştia deţin o cotă importantă din companie şi sunt extrem de interesaţi de societate. Pentru băncile creditoare ale Oltchim soluţia conversiei în acţiuni este una de ultimă instanţă. O bancă românească nu vrea să fie acţionar pe bursă decât dacă nu crede că-şi va mai vedea banii înapoi", a conchis Iulian Panait.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO