Burse - Fonduri mutuale

Ce masuri are Varujan Vosganian sa scoata Bursa de la terapie intensiva

Ce masuri are Varujan Vosganian sa scoata Bursa de la terapie intensiva
24.09.2008, 19:32 29

Autoritatile si institutia de reglementare a pietei de capital si-au unit fortele in premiera pentru a lua un pachet de masuri considerate de acestia ca fiind "extraordinare", menite sa relanseze interesul investitorilor fata de Bursa, puternic afectata in ultimul an de criza financiara internationala.

Masurile vin in acord cu cele luate de marile institutii la nivel international, precum si de actorii altor piete bursiere care au suferit corectii majore in acest an, precum bursa din Shanghai, si care au actionat in consecinta acordand diverse facilitati investitorilor care activeaza pe piata de capital. Astfel, Ministerul Economiei si Finantelor a decis sa suspende impozitul pe castigurile obtinute pe Bursa anul viitor indiferent de durata pe care se realizeaza investitia. De asemenea, investitorii care inregistreaza pierderi intr-un an, inclusiv 2008, vor putea sa-si reporteze aceste pierderi dintr-un an in altul, sumele urmand sa fie deduse din castigurile impozitate.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis de asemenea sa suspende comisionul de 0,08% care-i revenea la tranzactiile derulate pe Bursa pana la finele acestui an si de asemenea nu va percepe comisionul de 0,01% din valoarea ofertelor publice initiale de listare la Bursa pentru o perioada de sase luni. Bursa a inregistrat o corectie semnificativa in acest an, indicele celor mai lichide 25 de actiuni, BET-XT, depreciindu-se de la finele anului trecut cu circa 58%.
Investitorii si analistii de pe piata, desi spun ca masurile vor ajuta Bursa, nu vor putea influenta semnificativ evolutia acesteia. "Pe mine personal masurile nu ma ajuta cu nimic. Sunt bine-venite mai ales pentru cei care vor sa intre pe Bursa si cred ca vor atrage investi-tori in piata, dar nu cred ca acest lucru va rezolva problema de fond, care este criza financiara. Cred ca se cuvenea mai degraba o masura in vederea cresterii gradului de transparenta al emitentilor de pe Bursa", spune Constantin Fratila, unul dintre principalii detinatori de SIF-uri si jucator activ pe Bursa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO