Burse - Fonduri mutuale

Ce profituri au făcut firmele „căpuşă“ ale Oltchim când combinatul era „îngenuncheat“ de pierderi de un miliard de lei

Ce profituri au făcut firmele „căpuşă“ ale Oltchim când combinatul era „îngenuncheat“ de pierderi de un miliard de lei

Ce profituri au făcut firmele „căpuşă“ ale Oltchim când combinatul era „îngenuncheat“ de pierderi de un miliard de lei

Autor: Adrian Cojocar

20.09.2012, 00:08 7193

Deşi majoritatea acestor firme care derulează contracte cu Oltchim sunt desprinse în perioada 2003 - 2005 din com­binatul vâlcean pentru care derulează şi în prezent lucrări şi servicii, nu sunt deţinute de Oltchim, ci de diverse persoane fizice despre care s-a vehiculat că au legătură cu oameni cheie din combinat.

Presa a mai scris şi de alte două firme în spatele cărora s-ar afla Constantin Roibu, care a condus combinatul în ultimii 20 de ani, şi care au încheiat de-a lungul anilor contracte de milioane de euro cu Oltchim, respectiv producătorul de vopsele Chemprochemicale Râmnicu Vâlcea, despre care există informaţii că ar fi controlată de fiul lui Roibu şi Amitrans SRL Râmnicu Vâlcea, firmă de transport care ar fi controlată de fiul şoferului lui Constantin Roibu.

Toate aceste firme au obţinut în ultimul deceniu profituri care au cumulat 36 mil. lei (9 mil. euro), iar numai din 2007, de când Oltchim a intrat pe pierdere, au câştigat 18,9 mil. lei (4,7 mil. euro) sub formă de profituri.

Protectchim SRL din Râmnicu Vâlcea este una dintre firmele care au desfăşurat de-a lungul anilor contracte de sute de milioane de lei cu Oltchim. Firma este controlată de Nicolae Enache, fost inginer la Oltchim, care deţine 58,5% din acţiuni şi prestează pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea lucrări de izolaţii cisterne, rezervoare, lucrări reparaţii şi lucrări construcţii-montaj industriale, care-i asigură cea mai mare parte din afaceri. Oltchim deţinea la finalul anului trecut o participaţie minoritară, de 30% din acţiunile Protectchim, divizia de construcţii care s-a desprins în 2003 din Oltchim şi de atunci a adunat profituri care s-au ridicat la 17,3 mil. lei (4,3 mil. euro) pe "spinarea" companiei de stat la afaceri care au cumulat 400 mil. lei.

Deşi este una dintre cele mai profitabile companii la care Oltchim deţine acţiuni, conducerea a încercat în mai multe rânduri să-şi lichideze şi ultima participaţie în Protectchim pentru a-şi acoperi pierderile din activitatea de bază.

Numai în anul 2008 Oltchim a realizat achiziţii de la Protectchim de circa 27,2 mil. lei în contul contractelor derulate, respectiv o treime din afacerile totale ale companiei. Constantin Roibu este preşedinte al Protectchim şi a încasat în ultimii ani mai multe zeci de mii de euro de pe urma acestei funcţii.

Oltgroup PVC, un joint-venture format de Oltchim şi o firmă din Danemarca cu ceva timp în urmă, dar care între timp a ajuns să fie controlată integral de un vehicul din Cipru, Moonlock Ltd Cipru, este o altă firmă care a derulat contracte importante cu Oltchim. Oltgroup PVC a continuat să obţină profituri importante şi după 2007, în ultimul deceniu societatea realizând câştiguri cumulate de 8,5 mil. lei. În 2008, ultimul an în care Oltchim a făcut publice contractele cu persoanele afiliate, valoarea achiziţiilor efectuate de combinatul chimic către Oltgroup PVC în baza contractelor încheiate a fost de 4,4 mil. lei, aproape un sfert din afacerile companiei.

După 2008 Oltchim nu a mai publicat date cu privire la tranzacţiile cu societăţile afiliate, deşi a continuat să deţină participaţii importante la unele companii, iar în rapoartele anuale din ultimii ani în dreptul rubricii tranzacţii cu societăţi afiliate este menţionată fraza "nu este cazul".

Oltgroup PVC a fost constituită împreună cu firma Kogevej 72 Holding din Danemarca şi produce materiale plastice în forme primare, respectiv granule PVC în diverse calităţi, tipo-dimensiuni şi culori, care sunt utilizate în diverse industrii (încălţăminte, protecţii de cabluri electrice şi altele). Designro Rm. Vâlcea a fost înfiinţată la finalul anului 2003 în urma externalizării activităţii secţiei proiectare din cadrul Oltchim, care iniţial era controlată de combinatul chimic, însă ulterior Oltchim a ajuns să deţină numai o participaţie minoritară, de 30% din acţiuni. De curând combinatul şi-a lichidat participaţia la Designro pentru a-şi putea acoperi o parte din pierderi.

Firma a preluat în 2003 întreaga activitate de prestări servicii de inginerie de bază, de inginerie de detaliu şi de consultanţă tehnică existente în secţia proiectare din cadrul Oltchim şi în anul 2008 a derulat contracte de prestări servicii cu Oltchim în valoare de 5,4 mil. lei, peste 75% din afacerile firmei. În perioada 2003 - 2011 Designro, la care Constantin Roibu este preşedinte şi a încasat mai multe zeci de mii de euro în ultimii ani, a obţinut profituri în valoare cumulată de 3,1 mil. lei.

Mentchim Rm.Vâlcea este una dintre companiile desprinse din Oltchim care au derulat cele mai mari contracte cu combinatul chimic, numai în 2008 acestea ridicându-se la 49 mil. lei, peste 90% din afacerile companiei. Mentchim s-a înfiinţat în anul 2005 prin externalizarea activităţilor mecanice şi electro-AMA din cadrul Oltchim şi la care combinatul a ajuns să deţină numai o participaţie minoritară, de 25%, restul acţiunilor fiind controlate de mai multe persoane fizice.

Mentchim a obţinut în 2010 şi 2011 profituri care s-au ridicat la 2,1 mil. lei şi respectiv 144.000 de lei la afaceri care s-au învârtit în jurul nivelului de 30 mil. lei, majoritatea cel mai probabil derulate cu Oltchim.

Potrivit informaţiilor din presă, Amitrans Râmnicu Vâlcea este o firmă de transport deţinută de fiul şoferului personal al lui Constantin Roibu, care a derulat contracte în valoare de milioane de euro cu Oltchim.

De la afaceri de câteva mii de lei în anul 2002 Amitrans a ajuns în 2008 la afaceri de 8,5 mil. lei şi de la înfiinţare a realizat profituri de 4,3 mil. lei la afaceri de 33,1 mil. lei.

Presa a vehiculat că o altă firmă "abonată" la contractele Oltchim este Chemprochemicals Râmnicu Vâlcea, producător de vopsele care ar fi controlată de fiul lui Constantin Roibu şi care a obţinut din 2005 de la înfiinţare profituri în valoare de 2,1 mil. lei la afaceri care au cumulat 31,7 mil. lei.

Euro Urethan, un joint-venture format în anul 2004 cu nemţii de la PCC, s-a dovedit o afacere falimentară în care Oltchim a investit mai multe zeci de milioane de lei. Practic Oltchim a investit în Euro Urethan circa 24,6 mil. lei (6,2 mil. euro) într-o companie la care este acţionar minoritar, cu o participaţie de 41% din acţiuni şi care de la înfiinţare mai mult a înregistrat pierderi. Firma mai mult nu a funcţionat de la înfiinţare, activitatea fiind extrem de redusă faţă de aporturile aduse de cei doi acţionari.

Euro Urethan este controlată de nemţii de la PCC cu o participaţie de 58,7% din acţiuni şi este specializată în fabricarea unor compuşi chimice, precum toluediizocianat şi prestează servicii de realizare a protecţiilor pentru piese şi instalaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO