Burse - Fonduri mutuale

Ce reacţii ar avea pe burse o eventuală ruptură între Bruxelles şi Londra?

Ce reacţii ar avea pe burse o eventuală ruptură între...

Autor: Dan Grigore Ivan

18.01.2017, 00:04 1268
Theresa May, premierul britanic, a declarat într-una dintre cele mai urmărite ieşiri publice din ultimii ani că Marea Britanie va părăsi piaţa unică a UE şi se va concentra pe semnarea unui acord între partea britanică şi blocul european.
 
Impredictibilitatea pe care o antrenează o ast­fel de situaţie se poate răsfrânge şi asupra co­ta­ţiilor celor mai importante companii ale lumii. Zvo­nuri cu privire la direcţia retorică pe care se va înca­dra May au apărut cu câteva ore di­nainte de dis­cursul oficial, iar moneda britanică s-a prăbuşit la minimul ultimilor 31 de ani, în timp ce indicele ja­ponez Nikkei 225 a încheiat şedinţa de tran­zac­ţionare cu o de­pre­ciere de 1,48%.
 
Lira sterlină a crescut ime­diat cu 2% în faţa mone­dei americane după dis­cursul lui May prin care pro­mitea că acordul final pri­vind Brexitul va fi înaintat către votul parla­men­tului, po­trivit presei interna­ţionale. Cu toate aces­tea, deşi după discursul lui May indicii bur­sieri euro­peni au reuşit să treacă în teritoriu po­zitiv, re­fe­rinţa pieţei de capital londoneze, FTSE 100, a con­tinuat coborârea, până la o depreciere de 0,85%.
 
Lira sterlină a scăzut cu peste 20% de la votul din 23 iunie şi până astăzi, atingând valori nemaiîn­tâlnite din 1985. Companiile ce compun in­di­cele britanic FTSE 100 au beneficiat de aceas­tă situaţie, investitorii aştep­tându-se ca produsele şi ser­viciile oferite de aceştia să devină mai com­petitive odată cu ieftinirea lirei. Astfel, FTSE 100 s-a apreciat de la momentul votului pentru Brexit şi până în prezent cu 16,15%. Pe de altă parte, companiile din FTSE 250, emitenţi ale căror afaceri sunt concentrate mai mult asupra consumatorului intern britanic, s-au apreciat cu 7,1% în aceeaşi perioadă, în timp ce indicele german DAX şi cel francez CAC 40 au crescut cu peste 15%.
 
Cu toate acestea, în condiţiile unei pieţe în scădere, va­loarea de piaţă a producătorului britanic Rolls-Royce a crescut cu peste 6%, până la 12,23 mld. lire ster­line, după ce acesta a anun­ţat că a ajuns la o în­ţe­le­gere în va­loare de 671 mi­lioane de lire ster­line cu privire la acu­zaţii de co­rup­ţie din 2012. De ase­me­nea, ac­ţiu­nile Royal Bank of Scotland sau Stan­dard Chartered au crescut cu peste 4%.
 
Aurul şi-a continuat aprecierea şi a crescut cu 1,39%, maximul ultimilor opt săptămâni, în vreme ce yenul japonez, alt activ de refugiu, a cres­cut cu 0,59% în faţa monedei americane.
 
Cotaţia petrolului a înregistrat o apreciere cu peste 1,4%, în mare parte susţinută de cel mai slab dolar din ultimile şase săptămâni şi promisiunea Arabiei Saudite de a micşora producţia cu 1,8 mi­lioane de barili pentru şase luni, într-o măsură con­certată cu alţi producători de petrol, nemem­bri ai OPEC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO