Burse - Fonduri mutuale

Ce să cumperi dacă ai 50.000 de euro de investit: acţiuni NEPI, FP sau un apartament în Bucureşti?

Ce să cumperi dacă ai 50.000 de euro de investit: acţiuni NEPI, FP sau un apartament în Bucureşti?

Autor: Andrei Chirileasa

23.04.2012, 18:25 6540

Oferta este o premieră pe piaţa din România, unde nu există alte fonduri imobiliare care să dea acces şi investitorilor de portofoliu la plasamente imobiliare. Totuşi, oferta NEPI nu este chiar pentru oricine, valoarea minimă care poate fi subscrisă fiind de 50.000 de euro, sumă cu care poate fi achiziţionat un apartament de două camere în Bucureşti. Astfel, pentru cineva care dispune de suma respectivă apare întrebarea dacă e mai avantajos să cumpere acţiuni la NEPI, un fond care deţine proprietăţi imobiliare în toată ţara sau tot achiziţia unui apartament rămâne o investiţie mai bună.

Cum arată investiţia în NEPI comparativ cu alte plasamente de pe bursă, cum ar fi Fondul Proprietatea?

NEPI avea la finalul anului trecut proprietăţi evaluate la 358 mil. euro, cele mai importante fiind centrele comerciale Promenada Mall Brăila şi Auchan Park Piteşti şi clădirea de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti, potrivit raportului anual. Valoarea activului net al companiei era la finalul anului trecut de 250 mil. euro, adică 2,43 euro/acţiune, care la cursul de schimb actual reprezintă circa 10,63 lei/acţiune. NEPI vinde noile acţiuni la un preţ de 13,99 lei/acţiune, cu primă faţă de valoarea activului net.

Proprietăţile deţinute de NEPI au generat anul trecut venituri din chirii de aproape 26 mil. euro, cu 46% mai mari decât în 2010, iar profitul atribuibil acţionarilor a fost de 18,77 mil. euro. Astfel, fondul a anunţat că va distribui un dividend de 20,25 euro cenţi pe acţiune (88,6 bani pe acţiune). Randamentul dividendului, raportat la preţul din ofertă de 13,99 lei, este de 6,3%.

În cazul achiziţiei unui apartament de două camere, investitorul poate lua în calcul banii din chiriile încasate. De exemplu, cu 50.000 de euro se poate cumpăra un apartament de două camere în Berceni sau Titan. Un astfel de apartament se poate închiria cu 200 de euro pe lună, de unde rezultă un câştig anual de 2.400 de euro din chirii. Astfel, randamentul investiţiei ar fi de circa 4,8%. La o chirie de 250 de euro pe lună însă, randamentul anual ar fi de 6%.

În ambele cazuri, se consideră investiţia ca fiind pe termen lung, de minimum 3-5 ani.

O alternativă la investiţiile imobiliare rămâne bursa. Cu 50.000 de euro, un investitor poate cumpăra în prezent aproape 400.000 de acţiuni la Fondul Proprietatea (FP), cea mai tranzacţionată companie de pe bursă. Cele 400.000 de acţiuni i-ar aduce investitorului dividende brute de 15.400 de lei, adică un randament de 7%. În plus, acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionează la 0,55 lei, cu un discount de peste 50% faţă de activul net al fondului, ceea ce înseamnă potenţial de creştere pe termen lung.

Astfel, la prima vedere acţiunile FP sunt în acest moment o investiţie mai bună decât NEPI sau apartamentele. Un alt avantaj al investiţ iei în FP este lichiditatea mai ridicată, investitorul putând vinde oricând doreşte, în timp ce un apartament se vinde mai greu, iar titlurile NEPI sunt puţin lichide pe bursa de la Bucureşti.

Totuşi, intermediarul ofertei NEPI spune că există interes pentru această tranzacţie. "Investitorii şi-au manifestat deja interesul chiar dacă oferta abia a început", a declarat Răzvan Paşol, preşedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest, intermediarul ofertei. Oferta NEPI se închide joi 26 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO