Burse - Fonduri mutuale

Ce solutii au investitorii ca sa plateasca mai putin pentru castigurile de la Bursa

Ce solutii au investitorii ca sa plateasca mai putin pentru castigurile de la Bursa
01.06.2010, 23:49 195

Investitorii mai au la dispozitie de la cateva zile la catevasaptamani pentru a putea vinde actiuni detinute mai mult de un anin regimul vechi de impozitare cu o cota de 1% aplicatacastigurilor de pe piata de capital, in conditiile in careproiectul de modificare a Codului fiscal, care prevede crestereacotei de impozitare la 16% pentru toate castigurile, urmeaza sa fiediscutat in perioada urmatoare in Guvern.

Desi, conform respectivului proiect, modificarile din Codulfiscal ar fi trebuit sa intre in vigoare inca de ieri, 1 iunie,avocatii spun ca acesta nu poate fi aplicat decat dupa ce va fiaprobat de Parlament si apoi publicat in Monitorul Oficial.

Guvernul vrea sa taxeze toate castigurile de pe piata decapital, indiferent de perioada de detinere, cu 16%. In prezentinvestitorii care detin portofolii mai vechi de un an si sunt incastig pot marca profituri cu o cota de impozitare de numai 1%.

Investitorii mai au astfel o perioada scurta de timp pentru a-siface calculele in vederea restructurarii portofoliilor pentru aplati un impozit cat mai mic din castigurile de pe piata decapital.

Una dintre solutii este cea a transferului portofoliului deactiuni pe o firma offshore dintr-un paradis fiscal, care ar puteadiminua semnificativ sarcinile fiscale pentru investitorii cuportofolii mari.

"Vehiculele de investitii amplasate in jurisdictii prietenoasecu care Romania are conventii de evitare a dublei impuneri suntprintre cele mai folosite metode de evitare fiscala. Cele maiuzuale locuri pentru infiintarea de offshoruri sunt Cipru,Luxemburg, Olanda, Elvetia si Austria. Costurile infiintarii unuiastfel de offshore variaza intre 2.000 si 3.000 de euro, iarcheltuielile anuale de intretinere a acestuia sunt de 500-1.000 deeuro, costuri care reprezinta un mizilic pentru cei care auportofolii importante pe Bursa", spune Gabriel Biris, partener alcasei de avocatura Biris Goran. Nici aceste locatii nu sunt lipsitede impozite, insa conditiile fiscale sunt mult mai relaxate.

De exemplu, in Cipru, castigurile obtinute de investitori dindividende sunt scutite de la impozitare, iar profitul firmelor esteimpozitat cu 10%, fata de 16%, cat este cota aplicata castigurilorobtinute de firmele autohtone.

Totodata, persoanelor juridice de pe plan local li se mai impunesi un impozit de 16% pe castigurile din dividende, ceea cereprezinta o dubla impunere daca activitatea acesteia consta numaiin gestionarea unui portofoliu de actiuni.

Din aceasta cauza, firmele romanesti nu reprezinta o solutie dinperspectiva unui vehicul investitional.

Firmele care au inregistrat pierderi din tranzactii pe piata decapital pot insa sa le reporteze in urmatorii sapte ani pentru a-sireduce baza de impozitare, dar trebuie sa constituie provizioanepentru deprecierea valorii portofoliilor de actiuni.

"Infiintarea unui offshore poate reprezenta o metoda eficientapentru investitorii de pe Bursa pentru a-si proteja profiturile,dar pana in momentul in care vor incepe si la noi verificarile. Deexemplu, in Germania si Franta, offshorurile sunt verificate destulde dur. Offshorurile din Cipru sunt cele mai folosite la oraactuala, dar asta nu inseama ca sunt si cea mai buna metoda.Repatrierea sumelor de bani din strainatate se face direct princircuitul bancar si se aplica comisioanele aferente", spune EmilianDuca, partener la firma de consultanta BDO Tax SRL.

Principala problema a investitorilor de pe Bursa esterecuperarea pierderilor prin modul fiscal, care lipseste din Codulfiscal in acest moment si, crede Duca, pana la aplicarea luiinvestitorii nu vor apuca sa faca profituri prea mari de peBursa.

Asociatia Brokerilor spune insa ca a agreat cu ministrulfinantelor, Sebastian Vladescu, un sistem prin care investitoriipersoane fizice de pe Bursa sa-si poata reporta pierderile dintr-unan in urmatorii cinci ani, care sa reduca baza de impozitare acastigurilor. Aceste schimbari ar putea surveni odata cumodificarea legislatiei.

"Proiectul de modificare a Codului fiscal nu este o ordonanta deurgenta, este legea cu care Boc s-a dus astazi (ieri - n.r.) inParlament si in care sunt incluse si sugestiile brokerilor lapartea de piata de capital. O sa mai dureze cateva zile pana odiscuta si pana Guvernul isi asuma raspunderea pentru aceasta lege.Statul va pune o data rezonabila de la care aceasta va intra invigoare, de exemplu 1 iulie, nu poate fi o data din trecut", aprecizat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

Brokerii au mai propus Ministerului Finantelor ca firmele debrokeraj sa nu retina anticipat 10% din castigurile investitorilor,asa cum vrea Guvernul, dar in schimb investitorii ar trebui satrimita trimestrial fisele fiscale catre administratii.

In prezent, casele de brokeraj retin pe loc 1% din castigurileinvestitorilor la tranzactiile de pe urma carora acestia realizeazaprofit, urmand ca la final de an castigurile sa se regularizeze cupierderile inregistrate de investitor pe parcursul anului si sa seaplice cota de impozitare asupra profiturilor nete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO