Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare dezamăgire a bursei în 2015: ce ştiri au mişcat acţiunile Romgaz, care s-au prăbuşit cu 24% după un an cu profit record

Cea mai mare dezamăgire a bursei în 2015: ce ştiri au...

Autor: Radu Bostan

24.12.2015, 13:42 2983

Producătorul de gaze naturale Romgaz (simbol SNG) era cotat la începutul anului ca o investiţie câştigătoare, optimismul investitorilor bazându-se pe rezultatele financiare record şi pe aşteptările ca acestea să se îmbunătăţească odată cu liberalizarea gazului pentru populaţie.

Însă scăderea consumului de gaze s-a dovedit mai puternică decât scumpirea metrului cub, iar rezultatele Romgaz au dezamăgit. Acţiunile SNG s-au prăbuşit anul acesta cu 24%, sau cu 15% dacă se iau în calcul şi dividendele, ajungând sub preţul la care primii investitori privaţi le-au cumpărat, în oferta publică iniţială din 2013.

Site-ul bursei din Londra, unde acţiunile Romgaz sunt listate în paralel cu Bursa de la Bucureşti prin instrumente numite certificate de depozit (GDR), prezintă ştirile cu cel mai mare impact în cursul acţiunii.

Titlurile Romgaz au început anul 2015 pe un trend ascendent, la 34,75 lei/acţiune şi 9,29 dolari/GDR, crescând cu 4% pe 20 martie, când compania a anunţat că va plăti un dividend de 3,15 lei/acţiune din profitul istoric înregistrat în 2014. (Romgaz este liderul petroliştilor europeni după randamentul dividendului - http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/romgaz-este-liderul-petrolistilor-europeni-dupa-randamentul-dividendului-14033833)

Acţiunile au mai crescut cu câte 7% pe 28 şi 29 aprilie, când acţionarii au aprobat rezultatele financiare istorice şi propunerea de dividend, ducând titlurile Romgaz aproape de maximele absolute.

Pe 3 iulie, data ex-dividend, adică momentul de la care cumpărătorii acţiunilor nu mai sunt eligibili pentru a primi dividende, titlurile Romgaz cad cu aproape 7%.

(Ultima zi pentru dividendele Romgaz, cea mai generoasă companie de pe bursă - http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ultima-zi-pentru-dividendele-romgaz-cea-mai-generoasa-companie-de-pe-bursa-14532200)

Acţiunile nu şi-au mai revenit, ci au scăzut şi mai tare după ce noi raportări financiare au arătat scăderea veniturilor şi profitului pe fondul cererii reduse de gaze în industrie.

(Captivă pe o piaţă tot mai mică. Romgaz nu are noroc nici cu industria, nici cu consumatorii casnici - http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/captiva-pe-o-piata-tot-mai-mica-romgaz-nu-are-noroc-nici-cu-industria-nici-cu-consumatorii-casnici-14677232)

Cotaţia Romgaz a primit un mic "ajutor" pe 12 octombrie, când GDR-urile au urcat cu 7,5% după ce compania a anunţat finalizarea investiţiei într-o staţie de comprimare care va mări producţia de gaze naturale. (Romgaz a investit 58 mil. lei pentru a debloca rezerve de 500 mil. metri cubi în Neamţ - http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/romgaz-a-investit-58-mil-lei-pentru-a-debloca-rezerve-de-500-mil-metri-cubi-in-neamt-14827634)

Două zile mai târziu, acţiunile cresc din nou după ce Romgaz anunţă, în acelaşi timp cu ruşii de la Lukoil, descoperirea unui zăcământ de gaze în Marea Neagră. Micul "pisc" din graficul acţiunii nu este însă de durată, pentru că urmează veştile proaste.

(Romgaz a dat de zăcăminte de 2,2 mld. $ în Marea Neagră. Ruşii deţin însă 72% din perimetru şi vor avea puterea de decizie asupra investiţiei - http://www.zf.ro/companii/romgaz-a-dat-de-zacaminte-de-2-2-mld-s-in-marea-neagra-rusii-detin-insa-72-din-perimetru-si-vor-avea-puterea-de-decizie-asupra-investitiei-14841792)

La mijlocul lui octombrie se înteţeşte în spaţiul public conflictul cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), unul dintre cei mai mari clienţi ai Romgaz, dar şi unul dintre cei mai mari datornici. Acţiunile Romgaz se înscriu ferm pe o linie descendentă.

Pe 20 octombrie titlurile scad sub preţul de ofertă, de 30 lei/acţiune, sub presiunea unei oferte speciale ale Fondului Proprietatea (FP), care şi-a redus participaţia vânzând cu discount.

Acţiunile Romgaz ating minimele anului pe 18 decembrie, după ce compania prelungeşte contractul cu ELCEN până la sfârşitul anului, dar dă un ultimatum companiei de stat pentru eşalonarea datoriilor.

(Romgaz prelungeşte două săptămâni contractul cu ELCEN - http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/romgaz-prelungeste-doua-saptamani-contractul-cu-elcen-14922591)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO