Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare ironie a anului 2016: Populismul, care propovăduieşte revenirea clasei de mijloc şi câştigă teren peste tot în Europa şi SUA, le-a umflat portofelele bogaţilor planetei cu încă 237 de miliarde de dolari

Cea mai mare ironie a anului 2016: Populismul, care...

Autor: Ştefan Stan

28.12.2016, 15:44 972

Într-un an când populismul a remodelat balanţa puterii în SUA şi Europa, cei mai bogaţi oameni din lume termină 2016 cu 237 de miliarde de dolari mai mult decât aveau la începutul anului, scrie Bloomberg.

Începând cu datele economice slabe din China de la începutul anului, urmat apoi de votul pentru Brexit şi de alegerea lui Trump la final, cele mai mari averi din lume au însumat pierderi şi câştiguri de 4.800 de miliarde de dolari zilnic şi au ajuns într-un final să crească cu 5,7%, potrivit indicelui milardarilor al lui Bloomberg.

”În general, clienţii au reuşit să treacă peste volatilitate”,a spus Simon Smiles, CIO pentru clienţii ultra-bogaţi de la UBS Wealth Management. ”2016 a fost un an care s-a încheiat spectaculos pentru activele riscante. Este remarcabil, mai ales având în vedere cum a început acest an”, a adăugat el.

Warren Buffett a condus topul câştigurilor, adăugând 11,8 miliarde de dolari în timpul anului, în condiţiile în care Berkshire Hathaway, firma sa de investiţii, a crescut spectaculos după victoria lui Trump. Buffett, care a promis să doneze mare parte din averea sa, a făcut donaţii de 2,6 miliarde de dolari în iulie.

Investitorul american a reuşit să recâştige locul de al doilea cel mai bogat om din lume, la două zile după victoria lui Trump, care a împins averea acestuia cu 19% în creştere, la 74,1 miliarde de dolari.

”2016 a fost un an plin de evenimente la nivel global, care a împins preţurile mai degrabă decât fundaţiile pentru acestea”, a spus Micahel Cole, preşedinte la Ascent Private Capital Management. ”Aşteptarea ca Trump să vină şi să dereglementeze mari părţi din industrie este ceea ce împinge de la spate pieţele în acest moment”, a adăguat el.

Creşterile de averi individuale a fost dominat de americani, care au avut patru din cele 5 creşteri majore din cadrul indicelului calculat de Bloomberg.

Cei mai bogaţi oameni din SUA s-au opus lui Trump în timpul campaniei prezidenţiale. Miliardarii americani au favorizat-o pe Hillary, dar totuşi au profitat de pe urma victoriei lui Trump şi au adăugat 77 de miliarde de dolari averilor lor după câştigarea alegerilor.

Donald Trump, magnatul imobiliarelor din New York, îşi construieşte în jurul său un cabinet format din miliardari şi vedete de pe Wall Street, persoane extreme de bine conectate, dar care provin dintr-un mediu corporatist şi au puţină experienţă guvernamentală. Acest mix îi face pe investitori să creadă că Trump va fi un driver pentru capitalism şi va împinge pieţele şi mai sus.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO