Burse - Fonduri mutuale

Cehii de la Wood au ajuns să controleze 2,7% din Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

13.09.2010, 23:30 30

Casa cehească de brokeraj Wood & Co. se numără printre ceimai mari acţionari instituţionali ai Fondului Proprietatea cu oparticipaţie de 2,7% din capital, în urma achiziţiilor susţinute deacţiuni făcute pe piaţa locală menite să asigure activul suport dinspatele produselor derivate listate la Bursa din Viena.

Într-un raport de evaluare emis recent, Wood & Co. a dezvăluitîn premieră cât deţine din Fondul Proprietatea.

Prin pachetul de 2,7% pe care îl deţine la Fond, firma de brokerajWood se alătură celor mai mari acţionari instituţionali, carecontrolează împreună un pachet de circa 13,5%, potrivit raportuluicare citează ca sursă şi Fondul Proprietatea.

Printre marii investitori instituţionali se numără şi fondulamerican Cartesian, cu o participaţie de 2,85%, un alt fondamerican Elliot Advisor cu participaţie de peste 1%, precum şifondurile East Capital cu un pachet de peste 1%. Firma suedeză EastCapital a intrat în acţionariatul Fondului prin aproape toatevehiculele de investiţii disponibile: fonduri mutuale şi vehiculespeciale de investiţii.

Brokerii cehi se aşteaptă ca participaţia statului să scadă sub"pragul de aur" de 33% din capital, de la 49%, cât este în prezent,până în august 2011, în condiţiile în care listarea la Bursa deValori Bucureşti ar avea loc în ianuarie 2011.

Prezenţa firmei ceheşti de brokeraj în acţionariatul FonduluiProprietatea se explică şi prin faptul că Wood trebuie să cumpereşi să asigure activul suport din spatele produsului derivat de tipwarrant pe care l-a listat la Bursa din Viena în decembrie2009.

Altfel spus, pentru fiecare warrant vândut la Viena, care are caactiv suport un pachet de 500.000 de acţiuni FP, brokerii trebuiefie să aibă acţiunile în portofoliu, fie să se asigure că le voravea atunci când produsul îşi atinge maturitatea.

Maturitatea acestui warrant este 30 noiembrie 2010, fiind emise unnumăr de 1.000 de warrant-uri. Pe 30 noiembrie, brokerii fielivrează acţiunile la FP deţinătorilor de warrant-uri, fie lerăscumpără plătindu-le cash deţinătorilor, fie le pot prelungidurata de viaţă.

Firma cehească de brokeraj a cumpărat cele peste 370 de milioane deacţiuni FP de pe piaţa locală de anunţuri de mică publicitate,denumită de aceştia piaţa Over the Counter - având în vedere că nueste reglementată.

Pe piaţa locală, tranzacţiile cu titluri FP se realizează prinintermediul Depozitarului Central, pe baza înţelegerilor dintrevânzători şi cumpărători.

Brokerii cehi susţin că lichiditatea (rulajul) pe piaţa Over theCounter este în medie de 0,5 milioane de euro pe zi, valoarecomparabilă cu cea a întregii Burse de Valori Bucureşti înşedinţele din lunile de vară.

"În calitate de unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa localăOTC, am observat că evoluţia (acţiunilor FP - n. red.) a fost înmod evident ascendentă în ultimele câteva luni, iar aşteptărilepozitive privind deciziile AGA au ridicat preţul acţiunilor înspre0,6 lei/titlu", spun reprezentanţii Wood în raportul deevaluare.

Firma de brokeraj îşi menţine recomandarea de "cumpărare" aacţiunilor FP, de la ultima evaluare (pe 2 august) îmbunătăţindu-şievaluarea asupra activului net.

Astfel, firma estimează o valoare unitară a activului net cuprinsăîntre 1,06 şi 1,13 lei pe acţiuni la data de 10 septembrie, valoareformată pe baza evaluării celor peste 80 de participaţii dinportofoliu, faţă de un preţ al acţiunii de 0,56-0,6 lei, bazat petranzacţiile făcute pe piaţa OTC. Wood evaluează astfel Fondul la14,59-15,56 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO