Burse - Fonduri mutuale

Cei mai bogaţi antreprenori români de la Bursă au acţiuni în companiile lor care valorează un miliard de euro

Cei mai bogaţi antreprenori români de la Bursă au...

Autor: Dan Grigore Ivan

31.01.2018, 00:07 2707

Cei mai bogaţi antreprenori prezenţi pe piaţa de capital românească au un portofoliu cumulat de acţiuni de 4,6 miliarde lei (1 miliard euro), plutonul fiind condus de Zoltan Teszari, fondatorul companiei telecom Digi, cu o avere pe bursă de 2,1 miliarde lei, urmat de Radu Dimofte (802 milioane lei), deţinător al unei participaţii de 43,67% din Sphera Group plus 48% din Practic Bucureşti, şi Horia Ciorcilă (443 milioane lei ), unul dintre membrii fondatori şi preşedinte al Băncii Transilvania.

Spre comparaţie, averea statului pe bursă este în jur de 5 miliarde euro, echivalentul a 25% din valoarea cumulată a tuturor emitenţilor locali.

Valoarea medie a unui portofoliu deţinut de unul dintre cei 31 de mari antreprenori de pe bursa de la Bucureşti este de 149 milioane lei, însă mediana, mai potrivită într-un asemenea caz, este de 14,5 milioane lei, reprezentând deţinerea cu care figurează investitorul de la jumătatea seriei date.

Listările mari din ultima vreme (MedLife, Digi, Sphera Group) au adus mai mulţi antreprenori în clubul milonarilor de la bursă, ba chiar plasându-i în fruntea clasamentului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO