Burse - Fonduri mutuale

Cei mai mari acţionari ai Cemacon vor lansa o ofertă de preluare a companiei

Cei mai mari acţionari ai Cemacon vor lansa o ofertă de...

Autor: Stefan Musgociu

13.10.2013, 19:54 540

Cei mai mari acţionari ai Cemacon (CEON) - fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker (BRK) şi firma Andrei&Andrei Consultanţă, deţinută de fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, Andrei Cionca - vor lansa o ofertă de preluare a producătorului de cărămizi.

Fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker, firma Andrei&Andrei Consultanţă au încheiat miercuri un acord în baza căruia vor acţiona concertat în ceea ce priveşte deciziile referitoare la producătorul de cărămizi. În baza acestui acord, cei trei acţionari împreună cu Casa de Insolvenţă Transilvania şi alte cinci persoane fizice, printre care şi Andrei Cionca, deţin cumulat 65,85% din acţiunile Cemacon.

Fodul de investiţii KJK Fund II SICAV-SIF, cu sediul în Luxemburg, are 29,2% din acţiunile Cemacon. Cionca, casa de insolvenţă, firma de consultanţă şi patru persoane fizice deţin 21,82%, iar SSIF Broker are un pachet reprezentând 14,83% din titluri.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, investitorii care controlează direct sau împreună cu alte persoane peste 33% din acţiunile unei companii listate trebuie să lanseze o ofertă de preluare pentru restul titlurilor.

Directorul general al SSIF Broker, Grigore Chiş, a declarat că va fi lansată o ofertă în ter­men de cel mult două luni, termenul prevăzut de legislaţie pentru o astfel de operaţiune.

„Vom face oferta de preluare, conform prevederilor legale. Ne vom îndeplini toate obligaţiile legale care decurg din acel acord“, a declarat Chiş.

Legislaţia prevede că preţul din oferta de  preluare poate fi stabilit prin mai multe metode, una dintre acestea prevăzând ca preţul să fie „cel puţin egal cu cel mai mare preţ plătit de ofertant sau de persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat în perioada de 12 luni anterioară ofertei“.

Potrivit raportărilor transmise Bursei, cel mai mare preţ a fost plătit la începutul lunii martie, când SSIF Broker a cumpărat titluri Cemacon la un preţ de 0,05 lei/acţiune.

Dacă oferta va fi lansată la acest preţ, vânzătorii vor încasa aproximativ 4,5 milioane lei (cu puţin peste 1 milion de euro).

Dacă nu poate fi aplicată prevederea referitoare la cel mai mare preţ plătit de unul dintre ofertanţi, la stabilirea cotaţiei se va ţine cont cel puţin de preţul mediu ponderat de tranzacţionare al acţiunilor în ultimele 12 luni anterior derulării ofertei, valoarea activului net al companiei, conform ultimei situaţii financiare auditate, şi valoarea acţiunilor rezultate dintr-o expertiză, efectuată de un evaluator independent, în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare.

Cemacon a înregistrat în primele şapte luni ale acestui an un avans al vânzărilor de 40% în valoare şi 36% în volum şi estimează că va încheia 2013 cu afaceri de 50 milioane lei, mai mari cu 40% faţă de 2012.

Preţul acţiunilor Cemacon a urcat cu aproape 15% în şedinţa bursieră de vineri, la 0,0447 lei, în urma anunţării acordului dintre fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker şi firma Andrei&Andrei Consultanţă. Raportat la această cotaţie, capitalizarea bursieră a Cemacon este de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO