Burse - Fonduri mutuale

Cel mai cunoscut investitor din lume stă pe 116 mld. $ cash pentru că nu a găsit unde să le investească: preţurile actuale ale acţiunilor şi activelor sunt prea mari

Warren Buffett le-a oferit investitorilor un randament mediu anual de 20,9% timp de 52 de ani, un nivel record care a depăşit şi principalii indici bursieri

Warren Buffett le-a oferit investitorilor un randament mediu anual de 20,9% timp de 52 de ani, un nivel record care a depăşit şi principalii indici bursieri

Autor: Dan Grigore Ivan

26.02.2018, 00:06 1630

Warren Buffet, probabil cel mai cunoscut investitor din lume, cu o avere de 87 mld. dolari, a publicat deja tradiţionala scrisoare adresată acţionarilor Berkshire Hathaway, vehiculul prin care controlează giganţi precum asigurătorul GEICO, Net Jets, companie ce oferă servicii de închiriere a avioanelor private, sau participaţii importante în Coca-Cola, Wells Fargo, Goldman Sachs, Bank of America, IBM sau Apple.

Faima lui Buffett rezidă tocmai din randamentul record oferit de-a lungul unei cariere de peste 52 de ani în fruntea Berkshire. Buffet a livrat investitorilor în această perioadă un randament mediu anual de 20,9%. Tonul din documentul lui Buffett adresat investitorilor a fost unul marcat de nemulţumire, probabil şi pentru că în 2017 Berkshire a ratat două mari tranzacţii (Oncor şi Kraft Heinz-Unilever), două evenimente foarte rare în istoria lui Buffett.

În începutul scrisorii de 17 pagini de anul acesta, Buffett a criticat noile modificări contabile la care trebuie să se supună Berkshire de acum încolo, fiind de părere că pot genera foarte uşor confuzii. Din zona legislativă, Buffett a migrat către condiţiile din piaţă, iar investitorul american şi-a îndemnat acţionarii către cumpătare.

Nu a fost un an plin de achiziţii pentru Berkshire, iar seceta de tranzacţii încheiate a dus lichidităţile Berkshire la un nivel record, societatea lui Buffett figurând cu cash şi obligaţiuni guvernamentale ame­ricane în valoare de peste 110 mi­liarde de dolari.

­Acumularea record provine din convingerea lui Buffett că în momentul de faţă preţurile sunt gonflate mult prea tare, pe fondul unor creşteri accelerate înregistrate pe burse şi în zona privată.

Chiar în această vară, Berkshire Hathaway, cunoscută pentru faptul că evită de obicei bătăliile de preluare, a anunţat că intenţionează să achizi­ţioneze Energy Future Hol­dings, compania ce deţine Oncor, cel mai important distribuitor de energie electrică din zona texană, pentru 9 miliarde dolari. Elliott a contraatacat însă cu o ofertă de 9,3 miliarde dolari pentru acelaşi pachet de acţiuni, ce ar evalua compania de utilităţi la 18,5 miliarde dolari. În cele din urmă, Buffett nu a mai plusat, semn că vrea să nu se lase influenţat de curentul extrem de optimist care a animat anul 2017 în piaţa tranzacţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO