Burse - Fonduri mutuale

​Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea lansează un avertisment serios pentru investitori: printarea de bani va duce la prăbuşirea sistemului

​Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea...

Autor: Andrei Chirileasa

31.01.2013, 19:21 3551

Paul Singer, şeful Elliott Management şi unul dintre cei mai influenţi manageri de bani din SUA, lansează un atac dur la politica băncilor centrale de a printa bani pentru a stimula revenirea economică şi avertizează că aceasta ar putea avea ca efect prăbuşirea sistemului financiar, cu consecinţe greu de prevăzut la nivelul întregii societăţi.

Singer conduce de 35 de ani firma Elliott Management, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de hedging din SUA, cu active de peste 21 de miliarde de dolari. Elliott este şi cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), deţinând peste 15% din capital. Paul Singer şi-a făcut un renume de "vultur" al pieţelor financiare, după ce a reuşit să stoarcă de bani ţări precum Argentina sau Congo.

Într-o scrisoare lunară trimisă clienţilor fondurilor sale de hedging, Singer vorbeşte despre politica de creare de bani a băncii centrale a SUA (Fed) şi despre efectele pe care aceasta le-ar putea avea asupra sistemului financiar global. Ideea materialului, care are titlul Money Tsunami (tsunami de bani) şi care este redat în întregime de blogul financiar zerohedge.com (http://www.zerohedge.com/news/2013-01-30/elliotts-paul-singer-how-money-created-and-how-it-dies), este că programele de Quantitative Easing (QE) prin care banca centrală a SUA cumpără titluri de stat americane cu bani nou creaţi, reprezintă de fapt creare de bani din nimic sau printare de bani fără valoare. El mai spune că Fed nu a înţeles mecanismele care au dus la criza din 2008 şi nu înţelege nici efectele pe care printarea de bani le-ar putea avea pe termen lung asupra sistemului financiar mondial.

Miercuri, Fed a anunţat că va continua să pompeze bani în economie, deoarece revenirea economiei SUA este nesatisfăcătoare. Raportările oficiale indică o scădere a PIB-ului SUA în ultimul trimestru al anului trecut. Statisticile arată că miile de miliarde de dolari pompate în piaţă nu doar de Fed, ci şi de Banca Centrală Europeană şi de alte bănci centrale din 2008 încoace nu au reuşit să revitalizeze economiile dezvoltate, dar au adus creşteri record pe bursele occidentale, care sunt aproape de maximele istorice din 2007. De aceea, tot mai mulţi analişti avertizează că pieţele se apropie din nou de un moment critic, când încrederea investitorilor va dispărea, iar locul ei va fi luat de panică, iar consecinţele ar putea fi chiar mai grave decât în 2008.

Aceeaşi idee este subliniată şi de Paul Singer.

"Este extrem de important ca investitorii să încerce să înţeleagă ceea ce programele de stimulare financiară globale fac cu adevărat, unde ar putea duce şi ce se va întâmpla când vor încetini, opri sau da înapoi. Ceea ce avertizăm cel mai puternic este că atmosfera actuală de calm, stabilitate şi absenţa inflaţiei virulente nu pot fi aşteptate să continue la nesfârşit(...) Ceea ce trebuie să înţelegem este că atunci când investitorii îşi vor pierde încrederea în banii de hârtie, consecinţele pot fi abrupte şi catastrofale pentru stabilitatea socială. Nu ştim exact ce să facem în legătură cu asta decât să-i presăm pe decidenţi să înceteze să înlocuiască politicile fiscale şi sociale solide cu stimulente financiare", susţine Singer.

El mai spune că actuala politică de printare de bani este extrem de periculoasă şi a trecut deja de punctul critic, astfel că nu mai poate fi întoarsă fără consecinţe grave. Cu toate astea, bancherii lumii continuă să printeze bani, crezând că la un moment dat îi vor putea retrage din piaţă.

"Când obligaţiunile pe termen lung ale statelor şi banii de hârtie vor începe să fie refuzate, la un moment viitor greu de prevăzut, asta se va întâmpla rapid şi va fi greu de controlat sau întors. Istoria este plină de exemple de societăţi ale căror căderi au fost legate de sau cauzate de distrugerea banilor. Sfârşitul fazei actuale a istoriei financiare globale va erupe dintr-o dată. Va lua aproape pe toată lumea prin surprindere şi va transforma capitalul şi coeziunea socială în praf şi durere. Noi ne dorim ca mai mulţi lideri globali să înţeleagă valoarea politicilor economice solide, necesitatea unor bani solizi şi diferenţa dintre acţiunile guvernamentale care determină creştere şi stabilitate economică şi cele care riscă să eşueze în ruină. Din păcate, se pare că puţini lideri o fac", este concluzia alarmantă a lui Singer.

Acelaşi mesaj este repetat în ultimii ani de mai mulţi analişti şi manageri influenţi din industria financiară. Unul dintre ei este Bill Gross, cel care administrează cel mai mare fond mutual din lume, PIMCO, care investeşte 270 de miliarde de dolari în bonduri. Şi el spune că banii şi obligaţiunile îşi pierd valoarea din cauza politicilor băncilor centrale şi din acest motiv investitorii îşi vor pierde încrederea în aceste instrumente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO