Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea se duelează în oferte cu magnatul Warren Buffett ca să cumpere o companie de 19 mld. dolari

Averea lui Paul Singer este estimată la 2,6 miliarde dolari

Averea lui Paul Singer este estimată la 2,6 miliarde dolari

Autor: Dan Grigore Ivan

12.07.2017, 00:04 843

Oncor Electric Delivery, cel mai important distribuitor de energie electrică din zona texană, este compania pe care se bat Paul Singer, preşe­dintele hedge fund-ului Elliott Management, cel mai mare acţionar al Fondului Proprie­tatea, şi celebrul investitor american Warren Buffett, prin vehiculul său de investiţii Berkshire Hathaway.

Berkshire Hathaway, cu­noscută pentru faptul că evită de obicei batăliile de preluare, a anunţat că intenţionează să achiziţioneze Energy Future Holdings, compania ce deţine Oncor, pentru 9 miliarde dolari. Elliott a contraatacat însă cu o ofertă de 9,3 miliarde dolari pentru acelaşi pachet de acţiuni, ce ar evalua compania de utilităţi la 18,5 miliarde dolari, scrie presa interna­ţională.

Până acum, directorul general al Oncor pare să îl dea drept favorit pe Buffett.

„Nu am văzut detalii de la Elliot. Sunt oameni buni, dar tot ce ştiu este că în faţa noastră este Buffett. Aşadar, Berkshire Hathaway ar fi foarte bună pentru companie, pur şi simplu nu ştiu destule despre Elliott să spun ce avem acolo“, a spus Bob Shapard în emisiunea lui Jim Cramer de pe postul american CNBC.

Paul Elliott Singer a fondat Elliott Associates în 1977, iar după celebra cădere a bursei de pe 19 octombrie 1987 s-a orientat cu predilecţie către datorii cu randament ridicat, fiind astfel deseori catalogat drept un fond de tip vultur. Hedge fund-ul are active sub administrare în valoare de 31 miliarde dolari în prezent, iar averea lui Paul Singer este estimată la 2,6 mi­liarde dolari.

Acţiunile Berkshire Ha­tha­way au crescut cu 4,62% de la începutul acestui an, faţă de aprecierea de 8,42% a in­dicelui S&P 500. Astfel, capitalizarea bursieră a fostei fabrici de textile, transformată de Buffett în cel mai mare holding al lumii, a ajuns la 417,75 miliarde dolari, iar o acţiune este cotată la 255.400 dolari.

Berkshire a fost fondată acum peste 170 de ani de către Oliver Chace, un industriaş din Rhode Island. Coincidenţa face ca Chace să fi fost membru al grupului religios Quacker, la fel ca şi strămoşii lui Buffett.

Buffett, 86 de ani, a început să cumpere acţiuni Berkshire în 1962 şi, condus de principiile de investiţii ale profesorului său de la Columbia University, Benjamin Graham, enunţate în celebrele cărţi „Security Analysis“ şi „The Intelligent Investor“, transformă compania într-un vehicul care deţine astăzi pachete importante de acţiuni în Coca-Cola, NetJets, GEICO, Wells Fargo sau IBM şi alte aproape 60 de companii.

Warren Buffet, supranumit „Oracolul din Omaha“, are o avere estimată la aproximativ 73,2 miliarde dolari, ocupând locul al doilea în Statele Unite, după Bill Gates, cu o avere de 89,3 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO